kutyás futás, kutyák világnapja, kutyák nemzetközi világnapja,

Fuss kutyával, amikor csak lehetőséged van rá, de ma, a kutyák nemzetközi napján mindenképp!

Forrás: Getty Images
A futó kutya látványa annyira magától értetődő, hogy egy kutyát szerető futó életében nem csoda, ha eljön a pillanat, amikor négylábú futótársat választ maga mellé.

A kutya gazdaggá tesz – nyilván nem a szó valós értelmében, de minden egyéb módon képes arra ez a régóta ember mellett élő állat, hogy olyan viszonyt alakítson ki emberfalkájának tagjaival, ami párját ritkítja. Ez a nap arról szól, hogy tisztelgünk ezek előtt a hihetetlen állatok előtt, akik önzetlenül dolgoznak azért, hogy vigaszt nyújtsanak, biztonságban tartsanak bennünket, életeket menthessenek, vagy csak egyszerűen társaink legyenek minden körülmények között.

Ma, amikor a kutyák nemzetközi napját ünnepeljük, kicsit beszéljünk arról, hogy miért is annyira nagyon jó kutyával futni!

1. Segít a szívednek

Az American Heart Association heti 150 perc mérsékelt testmozgást vagy heti 75 perc erőteljes testmozgást (vagy mérsékelt és erőteljes tevékenység kombinációját) javasolja a szív egészségének javítása érdekében. Természetesen a munka utáni mindennapi hosszú séta is szuper, de az edzés intenzitásának enyhe növelésével 2,5-ször jobb eredményt érhetsz el a szív egészsége terén is.

2. Ő a valaha volt motivátorok egyik legjobbika

Nem teheted meg, hogy csak szikrázó napsütésben indulj útnak, mert Ő ott van és vinni kell mindig, erről a rád irányuló szomorú kutyatekintet is hamar meg tud győzni.

futás kutyával, kutyák napja, kutyák nemzetközi világnapja,
Forrás: Getty Images

3. Mindkettőtök boldogabb lesz

Az edzés során endorfin termelődik a szervezetben, ami boldoggá tesz, az edzés hangulatjavító hatása régóta bizonyított, ám a Journal of Experimental Biology tanulmánya szerint a kutyák is érzik a runner's high-t. Erről az induláskori boldog vágtázás biztosan tanúskodik.

4. Súlykontroll mindkettőtök számára

Az amerikai kutyák több mint 50%-a túlsúlyos vagy elhízott, amin a napi kétszeri gyors egészségügyi séta biztosan nem segít. De rajtad sem! Egyszerűen az állatoknak is kell a megfelelő intenzitású, rendszeres mozgás ahhoz, hogy súlyuk egészséges korlátok között maradjon. És neked is! A rendszeres futások ellenére viszont kutyád etetését továbbra is kontrollált keretek közt kell tartani, mert mozgás ide vagy oda, ha túl sokat eszik, hozzád hasonlóan, rá is felkúszhat pár nem kívánt kiló.

5. Védelmet nyújthat számodra

Ha egyedül futsz olyan területeken, ahol kevés az ember, az rejt némi kockázatot magában, ami nők esetén még többször aggodalomra ad okot. Önmagában a kutya látványa, megvédhet sokféle atrocitástól. Ne feledjük, hogy a kutya ragadozó állat és egy idegen soha nem lehet abban biztos, hogy nem lép fel támadólag a gazda védelmezése érdekében függetlenül attól, hogy amúgy a világ legjámborabb(nak tűnő) négylábúja.

6. Kényszeríteni fog arra, hogy ne vidd túlzásba az edzést

Ha kutyával futsz, nemcsak magadra, hanem rá is figyelned kell. Ez nyáron különösen fontos, hiszen mérsékelt melegben sem ideális a kutyát hosszan futtatni. Ezzel összefüggésben számíthatsz rá, hogy nem fogod magad túledzeni, legalább is, ha vele futsz. Meg kell ismerni a kutya állapotára irányuló jeleket, ha erőteljesen liheg, lassul, sőt újra és újra megáll és lefekszik, ne erőltesd tovább, hanem térj minél előbb hűvös helyre. A vele közös hosszabb futásokat pedig időzítsd olyan időszakokra, amikor hűvös van.

kutyával futunk, kutyák napja, kutyák nemzetközi világnapja,
Forrás: Getty Images

7. A fáradt kutya jó kutya

A viselkedési problémák és a rombolás egyik leggyakoribb oka a testmozgás hiánya. Ez persze nem csoda, hisz ezek az állatok nem arra születtek, hogy naphosszat a kanapén lustálkodjanak. Na persze az más tészta, ha az alapos lemozgatás, lefárasztás után a kanapén pihennek. Igaz a kanapé közel sem lételeme a kutyának. Sokkal inkább egy olyan gazda és otthon, ahol biztonságban, megbecsültségben és szeretetben töltheti éltét.