futas, futoverseny

Külföldi vagy hazai versenyt válasszunk?

Forrás: Getty Images
Egy futószezon után (legyen az eredményes, vagy kevésbé az), amit alaposan kiértékelünk az edző vagy egy pohár forralt bor társaságában, kezdhetjük tervezni a következő szezonunkat.

Év vége felé, de legkésőbb az év elejére, a motivációs új futócuccok beszerzése után érdemes összeállítani a versenynaptárunkat is. Célszerű tavaszra és őszre (terepfutóként akár nyárra) egy-egy nagyobb versennyel terveznünk és köré kisebbekkel, amik a felkészülést szolgálják.

Mikor érdemes külföldi versenyt választanunk?

Akik aszfalton és síkon versenyeznek, mondhatják, hogy nincs olyan nagy különbség az itthoni vagy a külföldi utcai futóversenyek között…vagy mégis? Nézzük a hosszabb távokat! Én rendszeresen külföldön futok maratonokat, és nem azért, mert nem tetszik a SPAR Budapest Maraton, sőt szurkolóként mindig kint vagyok. Az itthoni verseny időpontját túl korainak érzem a saját felkészülésem szempontjából. Maga a verseny már viszonylag hűvösben van, de egy komolyabb 12-14 hetes célirányos maratoni felkészülés az egyre forróbb nyári hónapokban kezdődik, ahol is képtelen vagyok minőségi munkát végezni. Ezért aki szintén nehezen tűri a meleget, azoknak a késő őszi, kora téli időpontokat, helyszíneket javaslom (pl. október vége Frankfurt, december eleje Valencia, Malaga, vagy közelebb az észak olasz versenyek). Az optimális időpontok választhatósága az egyik, ami a külföldi verseny mellett szól. Mi általában többen megyünk ki egy-egy ilyen versenyre, akár 3-4 napra, így össze lehet kötni a futást egy azt követő városnézéssel is, tehát mint közösségi program is egészen kiváló. Ha nem szeretnéd magad intézni ennek a szervezését, akkor érdemes igénybe venni az erre szakosodott utazásszervezőket (pl. futazas.hu), akik a nevezés, a szálláskeresés, és kiutazás terhét is leveszik a válladról.

Fontos szempont még a verseny kiválasztásánál, hogy mennyire nehéz egy adott pálya. A tengerparti versenyek gyakran szelesek például. A verseny honlapján megtalálható a pályarajz, benne a szintkülönbséggel, ez is tartogathat meglepetést, ha csak nevezés után nézzük meg. A német, holland versenyekkel nem nyúlhatunk mellé, azokon kevés az emelkedő (Berlin, Amszterdam, stb.), Frankfurtban is mindössze 33m, ellenben a Budapest maratonon 177m szintkülönbséggel számolhatunk. Itt meg kell említeni a világ leghíresebb maratonját, a New York-it, ahol 310m körüli a szintemelkedés, ide ne a minél jobb eredményért, hanem a hatalmas élmény miatt menjünk, ha be tudunk kerülni.

Ha már az élményeknél tartunk…a külföldi versenyeken a szurkolásnak nagyobb hagyományai vannak, érezni, hogy a város szereti az adott versenyt, ott az autós inkább szurkol, mintsem szitkozódik a lezárások miatt. Ismét példaként hozom fel New York-ot, ahol az út szélén a versenyen végig 2 millió (!) ember szurkol, tényleg libabőrös élmény közöttük futni.

Ha jó időeredményt szeretnénk futni, akkor a népesebb külföldi versenyeket ajánlom, ahol kevesebbet futsz légüres térben, hiszen a te tempódban is biztos fut valaki, vagy találsz olyan bolyt, akikkel együtt mehetsz. Az sem elhanyagolandó szempont, hogy a külföldi versenyeken zömében már 3 órás célidőt belövő iramfutók is segítenek, míg itthon 3:30-asak az első „pacemakerek”.

verseny, futoverseny
Forrás: Getty Images

Miért érdemes itthon versenyezni?

  • Nyilván az anyagi rész fontos kérdés, hiszen az euró árfolyam miatt a külföldi nevezési díjak is borsosabbá váltak, az utazás és szállás sem lett olcsóbb, ráadásul az ottani versenyközpontban lévő expók gazdag kínálata sem túlzottam pénztárcabarát.

  • Az itthoni versenyek vitathatatlan előnye a pályaismeret, hiszen akár már az edzéseken is felkészülhetsz az adott pályákon való futással, egyben vagy részletekben, így fel lehet készülni a várható nehézségekre.

  • Az időtényezőnek is nagy szerepe van, hiszen aki családos (főként gyerekes anyukáknál tapasztalom), annak az edzés időpontját is ki kell matekoznia, nemhogy egy hosszú versenyt, vagy akár ezzel egybekötött utazást.

  • Aki még nem versenyzett, és életében először méretteti meg magát, annak is a hazai pálya az optimális, hiszen az megfizethetetlen, mikor családtagok, barátok buzdítanak életed első versenyén.

De mindegy, hogy itthon vagy külföldön futsz, az élményt vidd haza magaddal!