Borítókép: „A vak elszántság hosszú távon hátráltathatja a teljesítményünket” - Kropkó Péter, 51-szeres Ironmannel beszélgettünk

„A vak elszántság hosszú távon hátráltathatja a teljesítményünket” - Kropkó Péter, 51-szeres Ironmannel beszélgettünk

Lassan az alapozó időszak végéhez közeledünk, ideje kitűzni az idei célokat, kiválasztani a versenyeket és elkezdeni a felkészülést.

Hogy érdemes nekivágni? Kitől kérhetünk segítséget? Mikre érdemes figyelni? Ezekről faggattuk Kropkó Pétert, a Scitec Institute sportszakmai vezetőjét. Az Intézmény a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos sporttáplálkozási tanácsadója, de saját fejlesztésű sportteljesítmény és egészségfejlesztési szolgáltatásuk már hobbisportolók számára is elérhető.

A versenyfelkészülésnek mi az a pontja, ahol érdemes szakember segítségét kérni?

Minden esetben hasznos szakember tanácsát kérni, egy külső szemlélő mindig jobban látja a problémákat. Ezen felül pedig a tapasztalataink alapján könnyebben tudjuk irányítani az egyénre szabott, kivitelezhető célok meghatározását legyen szó életmódról, egészségről vagy sportról. A mondás is úgy tartja: a farkas egyedül megfagy, de a falka túlél. A szubjektivitás, és vak elszántság a versenyeken néha pozitív is lehet, de hosszú távon hátráltathatja a teljesítményünket. Márpedig a célok elérésében a legfontosabb a stabil háttér – sportban, életben, munkában egyaránt.

Hogy épül fel maga a konzultáció?

A legfontosabb a „kórtörténet” megismerése. Minden adatot begyűjtünk, ami az egészségügyi-és sportmúlt feltérképezéséhez szükséges: sérülések, betegségek, családban fellelhető egészségügyi eltérések és fatalitások. Ezek alapján javaslunk vizsgálatokat, további állapotfelmérést, hogy kialakítsuk a pontos diagnosztikát. Majd pedig következik a személyre szabott étrend és az edzésterv összeállítása.

Utóbbiakat mi alapján készítik el?

Az intézményben felhalmozódott több, mint fél évszázados sport tapasztalatot folyamatos kutatásokkal frissítjük és bővítjük, annak érdekében, hogy a legmodernebb megoldásokat tudjuk prezentálni. De mindennek az alapja a diagnosztika és a konzultáció, hiszen az elméletet úgy kell a gyakorlatba ültetnünk, hogy tökéletesen illeszkedjen a klienseink igényeihez és életmódjához. A személyre szabott étrendet és edzéstervet az egyén szokásrendszerének, időbeosztásának, illetve életmódjának megfelelően alakítjuk ki egyedülállóan rászabott módon. Így állítható össze a leghatékonyabb program, így fog a sportoló a leggyorsabban fejlődni és így őrizheti meg az egészségét és kerülheti el a sérüléseket.

Hat Ironman és négy Strongman győzelem – csak, hogy pár elismerést kiemeljünk a komoly porfi sportolói múltadból. Ha az aktív éveidben is létezett volna már ilyen komplex szolgáltatás, változtatott volna valamiben?

Szerencsére nem panaszkodhatom, büszke vagyok az elért eredményekre. Johnny Weissmüllernél is jobban úsztam, csak ő a harmincas, én pedig a hetvenes évek végén. A kétezres években – amikor még mindig profiként triatlonoztam – ismereteink szerinti legmodernebb eszközöket (pl. magaslati sátor, versenyétkezés tervezés, terheléses tesztek, energia gél) amikkel fejleszthettem a hatékonyságomat, úgy érzem maximálisan kihasználtam. A Scitec Institute-ban az ország legjobb sporttal foglalkozó koponyáival dolgozunk együtt, így folyamatosan azon vagyunk, hogy innovatívabb, leghatékonyabb megoldásokat dolgozzunk ki a profi- és hobbisportolók számára.

Az eredetileg kijelölt cél, mondjuk egy verseny teljesítése után hogyan megy tovább a program és a közös munka?

Az edzés, verseny és pihenés hármasát folyamatosan végigkíséri a mérés, elemzés, visszacsatolás triumvirátusa. Minél több adatunk van a sportolónkról, annál pontosabban tudjuk alakítani a pályát. Ilyen formában a közös munkának sosem kell véget érnie, hiszen mindig van hova fejlődni, mindig találunk újabb elérni kívánt célt.