terepfutás,túrabot,futás botokkal

Kipróbálnád, hogy milyen bottal futni? Most jóval kedvezményesebben hozzájuthatsz!

Forrás: Getty Images
Van, aki esküszik rá és van, aki elképzelni nem tudja, hogy lehet botokkal a kézben futni. Eláruljuk, mi a titka a botozásnak terepen! Ráadásul most a JOY-Napok DIGITAL SPECIAL kuponok között találsz olyat, amelyért akár túrabotot is tudsz kedvezményesen vásárolni!

Meredek, technikás útvonalakon világszerte sok terepfutó használ túrabotokat. Még élvonalbeli sportolók közül is sokaknál látni ezt az eszközt. Olyannyira hasznos, hogy magashegyi terepfutó-versenyeken az ajánlott felszerelés része szokott lenni.

Miért jó, ha megtanulod használni?

Hatékonyabb haladást tesz lehetővé, mert segíti a felfelé és lefelé haladást. Tehermentesíti a lábakat, ami hosszabb, elsősorban ultratávok esetén nagy előny, hiszen így az izomzat teherbírása nő. A botok által biztosított extra erő gyorsabbá tehet. Lejtőzésnél pedig segítségükkel egyszerűbb és gyorsabb átugrani akadályokat, miközben stabil marad az egyensúly.

Hogyan használd a botokat?

Háromféle módon lehet használni a botokat, a terep típusa és a tempó határozza meg, hogy mikor melyiket érdemes.

  1. Botozás ellentétes karral
    Amikor jobb lábbal lépsz, a jobb kézben lévő bottal a jobb lábfejed mellé kell szúrni. Ahogy mozog tovább az egész test, a leszúrt botokra támaszkodva előre tolod magad, ezzel segítve a haladást. Amikor a bal lábbal lépsz, a bal kézben lévő bottal a bal láb mellé szúrsz és tolod előre magad. Ez a technika különösen hatékony akkor, ha tempósan igyekszel meredek terepen felfelé haladni.
  2. Botozás azonos karokkal
    Ha igazán meredek terepen vagy és maximális energiára van szükséged, a két botot egyszerre szúrd magad elé, hajolj előre és úgy told magad tovább.
  3. Köztes botozás
    Futás közben a két technika használata nem túl gazdaságos. Ehelyett alkalmazd a köztes botozást: minden harmadik lépésnél használd a botokat váltott karral, majd azonossal, így a gyorsabb szakaszokon is használhatóak a botok, de ez a technika gyakorláshoz is jó, mert kevésbé fárasztó a karoknak, miközben mégis szokják a botok használatát.

Egy kis oktató videó a használatról:

Hová tedd, ha nem használod futás közben?

Rövid szakaszokon nem praktikus eltenni, de ha hosszabb ideig nincs rájuk szükség, akkor a futózsákokon, övtáskákon, belt-eken általában lehetőség van elhelyezni, ha összecsukható változatot választasz. Egyes versenyeken nem engedélyezett például kiadni a depós segítőnek, majd ismét felvenni, hanem a teljes táv során végig kell vinni, ha a rajtnál nálad volt.

túrabot,terepfutás,futás botokkal
Forrás: Getty Images

Mekkora a súlya egy pár botnak?

A legkorszerűbb botok súlya akár 200 gramm alatti is lehet, ami igen csekély tömeg. Érdemes karbonból készült botot választani, ezek közül kerülnek ki a legkönnyebbek.

Ezeket a botokat most a JOY-Napok DIGITAL SPECIAL kuponok segítségével kedvezményesen szerezheted be május 14-17. között online vásárlásoknál: