kilian jornet

5 edzéstipp, amit elleshetsz Kilian Jornet-tól

Forrás: Getty Images
A terepfutó legenda edzésekhez való hozzáállásából te is sokat tanulhatsz, és bizony be is építhetsz néhány tanácsot a saját programodba!

Tudd, mi az edzések célja

Mindegy, hogy épp a legjobb félmaratoni időd megdöntésén ügyködsz, vagy szeretnél a megszokottnál hosszabb távok felé evezni, a hatékony fejlődéshez megfelelő edzésekre van szükség. Ha például az állóképességed fejlesztése a cél, sok-sok elnyújtott, alacsony intenzitású futásra van szükséged, ám ha 5K-n akarsz csúcsot dönteni, specifikus gyorsító edzések is kellenek. Kilian szerint fontos, hogy minden alkalommal, amikor kimész futni, tudd, hogy miért teszed, miért pont úgy futsz, ahogy. Ez fenntartja a motivációt, ráadásul segít fókuszálni!

Vedd figyelembe a körülményeidet

Még az elit sportolóknak is van más a sporton kívül az életükben, de egy hobbifutónak végképp tele van számos más dologgal a prioritási listája. Ezeket pedig nem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen különben számos kudarccal találkozhatsz. Ha már eleve számításba veszed ezeket, és ehhez igazítod az edzéseket, hatékonyabb is lesz a fejlődésed. Kilian Jornet és a felesége Emelie Forsberg mindketten komoly futócélokért edzenek, miközben két kislányuk is van, ezért komoly logisztikára és akár lemondásokra van szükségük. A fix edzéstervekkel épp az a baj, hogy nem a te élethelyzetedet figyelembe véve készültek.

kilian jornet
Forrás: Getty Images

Ne hagyd ki az alapozást

Jó alap nélkül nem lehet építkezni, és Kilian Jornet is így gondolja. Erre mindenkinek szüksége van, bármi is legyen a cél, muszáj az alap-állóképességet fejleszteni, sok alacsony intenzitású futást beépíteni, hogy később a specifikusabb edzések jól menjenek és meghozzák a hasznukat. Kiliannél is mindig alapozó edzésekkel kezdődik a felkészülés, amit követnek az adott megmérettetés teljesítéséhez szükséges edzések.

Szeresd a könnyű futásokat

Nagyon sokan követik el azt a hibát, hogy túl magas intenzitáson futnak, holott a legtöbb elit futó, mint Kilian is, általában 80%-ban futnak könnyűeket, és 20%-ban magas intenzitáson. Ezt pedig a hobbifutóknak is érdemes adaptálni, már ha a hosszútávú fejlődés a cél sérülésmentesen.

„Ha több gyorsító edzést végeznék hosszú hetekig, akkor lesérülnék.”
Kilian Jornet

Találd meg a számodra előnyös étkezési szokásokat

Nincs mindenki számára tökéletes megoldás, ezért az a jó, ha szakmailag hiteles forrásokból tájékozódva próbálsz ki ezt-azt, ugyanakkor figyeled a tested jelzéseit, és saját magad számára alakítasz ki egy rendszert, ahogy Kilian is teszi.

„Azt hiszem, számomra ez a legnagyobb fejlesztés az elmúlt pár évben.”
Kilian Jornet

Ha kíváncsi vagy, így étkezik:

„A napi menüm vega, a fő szénhidrátforrásom a krumpli, rizs, tészta, quinoa, kenyér és zöldségek, a fehérjét és zsírt hüvelyesekből, magvakból, avokádóból, tojásból és sajtból juttatom be. Omega 3 és 6, D-vitamin és probiotikum étrendkiegészítőt szedek.”