futocucc, futas telen, futas

A 6 legfontosabb kiegészítő az őszi-téli futásokhoz

Forrás: Getty Images
Az óraállítással visszavonhatatlanul beköszönt a téli időszámítás, ezzel pedig végérvényesen belépünk az igazi őszbe, a rövidebb nappalokba. Az új időszámítás pedig nemcsak a hétköznapi ruházatunkat, de a futóöltözetünket is befolyásolja.

Hiszen már a hűvösebb idő is kopogtat az ajtón, amit főleg akkor érzékelhetsz, ha a kora reggeli, vagy a késő délutáni-esti órákon jutsz el futni. Lassan tehát előkerülnek a dzsekik is, és már nem csak a mindennapokra, hanem a futásainkhoz is érdemes egyre rétegesebben öltözni. Szakértők egybehangzó véleménye szerint egyébként nem érdemes még a hűvösebb időben sem túlöltözni, hiszen a teljesítményed rovására mehet a nem megfelelő ruházat. A 10 fokos szabály értelmében úgy indulj el futni, mintha a valós hőmérséklettől 10 fokkal melegebb lenne, és attól sem kell megijedni, ha az első párszáz méter alatt még fázol, hiszen úgyis be fogsz melegedni. Abban tehát nincs semmi szokatlan, ha még ilyenkor is rövidnadrágban és rövid ujjú felsőben futsz, ám a perifériák védelmére, az ízületek megóvására azonban célszerű fokozottan figyelni. Így például 5 fok alatti hőmérsékletben már javasolt a térded eltakaró 3/4-es futónadrág, a könyököt elfedő hosszú ujjú felső, és a fülek valamint a homlok védelmét szolgáló fejpánt.

Az alábbiakban összeszedtük azokat a legfontosabb kiegészítőket, amikre a közelgő hónapokban szükséged lehet.

  • Futózokni: Ahhoz, hogy még esőben is igazi élmény legyen a futás, ha még nem tetted, akkor bizony érdemes beszerezni 1-2 pár speciális futózoknit. Ezek mind olyan a technikai anyagból készülnek, segítenek elvezetni a nedvességet, futás közben sem fognak elmozdulni a lábfejedről, így megelőzheted a kellemetlen kidörzsölődéseket, és elkerülheted a vízhólyagokat. Szóval a kedvenc, pihe-puha meleg pamutzoknik helyett futásra mindenképp válassz vékonyabb, technikai zoknit, még hűvösebb időben is, a lábad pedig garantáltan nem fog fázni.

  • Futóöv: Az egyik legpraktikusabb kiegészítő, amiben elfér a telefonod, a kulcsod, egy csomag papírzsepi, és pár szem szőlőcukor is. Kényelmes, mint egy övtáska ám rugalmas anyagának köszönhetően teljesen észrevétlenül öleli körül a csípődet, így nem mozdul el futás közben. Az övben elrejtett személyes dolgaidat teljes biztonságban tudhatod, így nem kell azon aggódnod, hogy kiesik valami mondjuk a széldzsekid zsebéből.

  • Esőkabát: Hosszabb terepversenyeken kötelező felszerelés is szokott lenni a megfelelő vízlepergető tulajdonsággal bíró dzseki, de az esőkabátra nem csak versenyen lehet szükséged. Arra azonban érdemes felkészülnöd, hogy egy igazán jó minőségű, tökéletes vízzárró réteggel rendelkező esőkabátban nagyon hamar akár meleged is lehet futás közben, mivel ami nem engedi át a vizet, az logikus módon kevésbé tud szellőzni. Tehát egy 30 perces futásra, enyhe esőben még nem biztos, hogy ideális választás az esőkabát, ám a hosszabb, több órás szakadó esőben végzett edzés során mindenképp javasolt felvenned.

  • Futósapka: Jöhet eső, hó, vagy szél, egy kellemes fejfedőben minden időben jól fogod magad érezni. Nyáron az erős napfénytől, a hűvösebb időben pedig a megfázástól óv meg egy jó minőségű futósapka. Egy jó sapka tehát négyévszakos befektetés, főleg, ha fehér színben választod!

  • Karszár: Szintén télen-nyáron praktikus megoldás a karszár, amibe nyáron, a nagy melegben jégkockát tudsz elrejteni, míg azokon az őszi napokon, amikor nem tudod eldönteni, hogy a rövidujjú felső elegendő-e, akkor egy karszárral máris teljes védelmet adhatsz a karoknak, amit egy gyors mozdulattal le tudsz tűrni, ha épp meleged volna.

  • Fejlámpa: Tévhit, hogy akkor van csak rá szükséged, ha terepen és sötétben edzel, még akkor is érdemes beszerezned egy fejlámpát, ha főleg lakott területen belül futsz. Hogy miért? Mert például te is láthatóvá teszed magad, így a veled szemben érkező gyalogosok, kerékpárosok figyelmét is fel tudod kelteni, de akkor is biztonságban érezheted magad, ha véletlenül olyan útra térnél, ahol nem tökéletes a közvilágítás.
futas sotetben, fejlampa
Forrás: Getty Images

A Maratonman Depo üzletében mindent megtalálsz, amire csak szükséged az igazán élvezetes futásokhoz, a JOY-napok keretén belül ráadásul szuper akció is vár! Irány a bolt, és szerezd be kedvezményesen az idei ősz legtrendibb kiegészítőit!

KATT IDE A 20% KEDVEZMÉNYRE JOGOSÍTÓ KUPONÉRT!