sport,edzés,

Gyógyulófélben vagy a koronavírus után? Ezeket a mozgásformákat már végezheted otthon

Forrás: Pexels.com/Karolina Grabowska
Átestél a koronavíruson, és nem akarsz rögtön a lovak közé csapni a kőkemény edzésekkel? Jól teszed: mutatunk pár otthoni mozgásformát, amikkel felkészítheted a testedet a megterhelőbb sportolásra.

2020 leginkább az otthoni edzésekről szólt: az edzőterem helyett otthon próbáltunk kenyeret kovászolni, az aerobikórák helyett maradt az online torna és a futás. A COVID-19 megváltoztatta a testmozgás módját, azoknak pedig, akik lebetegedtek, már nem az egyéni rekordok döntögetése volt a cél, hanem a megfelelő felépülés.

Erica Noel, a Banner Fizikoterápiás Központ gyógytornásza nemrég adott is pár fontos tanácsot, amikket már otthon megkezdheted a felkészülést a komolyabb edzésekre, ha épp hogy felgyógyultál a betegségből, és az viszonylag enyhe lefolyású volt nálad.

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

100% frissen préselt natúr homoktövis lé a Balaton partjáról. Igazi superfood. Gazdaságos 2 literes bag in box kiszerelésben a  hosszantartó garantált minőségért. Tömény egészségbomba, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, zsírsavakkal, antioxidánsokkal.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

5500 Ft

Ne told túl!

Mielőtt ismét kezedbe fognád az imádott kettlebellt, vagy visszatérnél a HIIT edzéseidhez, nem árt, ha megvizsgál az orvos, hogy készen állsz -e a kemény edzésekre.

A gyógyulás utáni időszakban érdemes maximum a teljesítőképességed 50%-án dolgozni egy kis ideig, és ne feledd: mivel legyengültél, lehet, hogy egy korábban simán kivitelezett gyakorlat most komolyan leterhel majd. Ám ez normális - időbe telik, mire regenerálódik a test. A következő mozgásformák viszont pont annyira terhelnek, amennyire ebben az időszakban lehet - részesítsd ezeket előnyben pár hétig!

Menj sétálni!

Még ha maratonfutó is voltál a COVID előtt, akkor is kérheti az orvos, hogy maximum is csak sétálj a felépülés idején, akár naponta többször. Noel azt javasolja, hogy kezdj 10–15 perces sétákkal, és ha jól megy a dolog, akkor gyorsíts picit, hogy emelkedjen a pulzus.

Állj fel sokkal többször!

A betegség alatt faltad a sorozatokat, szó szerint órákon át feküdtél a tévé előtt? Ideje ezen változtatni: a reklámok alatt mostantól pattanj fel, sétálj, akár otthon, akár a ház körül - ezek a nagyon kis lépések sokat segíthetnek abban, hogy szépen, fokozatosan térj vissza a nehezebb gyakorlatokhoz.

séta, gyaloglás,
Forrás: Unsplash/ Arek Adeoye

Erősítsd a lábakat!

Attól függően, mennyit hagytál ki a betegség miatt, időbe telik megszokni, hogy újra használod az izmaidat. Végezd mostantól a következő gyakorlatokat:

  • Állj egy pult vagy szekrény mellé lábujjhegyre, és 3x15-ször emeld meg, majd engedd vissza a sarkakat.
  • Csekkold az egyensúlyérzékelésedet: állj az asztal vagy a pult mellé, lehetőleg ne kapaszkodj, és nézd meg, simán megy -e az egy lábon állás. Ha ez túl egyszerű, csukd be a szemed közben. Ha nehezen megy a feladat, használd a kezeidet támaszkodásra!
  • Próbálj ki még egy egylábas feladatot: állj zárt állásban, a jobb lábadat emeld meg, hajlítsd be, és álló helyzetben a térdedet húzd a mellkashoz. Pár másodpercig tartsd itt, majd cserélj lábat, és 3 körben ismételd meg!

Interval kocogás

A szakember szerint ha úgy érzed, kész vagy a futásra, egy ideig maradj a kocogásnál, méghozzá a következőképp: gyalogolj intenzíven 10 percet, majd kocogj egy percet. Gyalogolj 2 percet, kocogj ismét egy percet. A sétát és a kocogást váltakoztatva figyeld meg, hogy megy 30-40 perc ezzel a kis interval edzéssel. Lehet, hogy sokkal többre is képes lennél, de az is lehet, hogy már ebben is nagyon elfáradsz - akkor pedig tudod, hogy csakis fokozatosan szabad visszatérned.

Jógázz!

A jóga nemcsak fizikailag, de mentálisan is formál rajtunk, épp ezért nagyon hasznos a felépülés időszakában is. A legegyszerűbb módja, ha egy nagyon kezdő jógaórát keresel a neten, közben pedig figyelj a tested erősségeire és gyengeségeire. Ha úgy érzed, túl sok, pihenj - ne legyen rajtad teljesítménykényszer.

Azt viszont ne feledd, a COVID-19-ből való felépülés még mindig viszonylag új terep az orvosok számára. Így ha a betegség után hónapokkal is azt érzed, közel sem vagy a régi formádban, érdemes szakember segítségét kérned, és esetleg alaposabban kivizsgáltatni magad.