5K, 5 km, intervallum, edzéstipp, gyorsaság, fartlek,

Készülj egy tavaszi 5K-ra ezzel a 15/30-as intervallum edzéssel

Forrás: Getty Images
Ha éppen az 5 kilométert tűzted ki versenycélnak idén tavasszal, a következő rövid intervallum edzést emeld a heti futásaid közé.

Ez az edzés a sebesség és az erőkifejtés gyakori váltakozását foglalja magában. A teljes távolság és időtartam lehet strukturált, de véletlenszerű is, annak megfelelően, hogy mi az, amihez éppen kedved van. Mivel rövid intervallumokból (ismétlésekből) áll, ezért jól illeszthető rövidebb távú versenycélokhoz, de akkor is, ha csak szeretnél fejlődni, gyorsulni ezeken a távokon.

Így végezd az edzést:

Melegíts be körülbelül 15 perc könnyű futással. Ezt követően végezz 15-20 folyamatos ismétléssel 15 másodperc gyors és 30 másodperces lassabb tempójú váltogatást. A gyors tempókat fusd 5 kilométeres vagy annál gyorsabb iramban, a 30 másodperces szakaszt pedig fusd a félmaratoni vagy maratoni tempódban, de mindenképpen gyorsabban, mintha könnyen kocognál. Az intervallumok végén vezess le 5-10 perc laza futással.

edzéstipp, 5 km, fartlek, intervallum,
Forrás: Getty Images

Ennek az edzésnek az a célja, hogy a tested jobban megismerje a gyorsabb tempót a rövid intervallumok során, miközben a regenerációt segítő lassabb tempóban sem engedhetsz ki teljesen. Ha a 30 másodperces szakasz során túlságosan le kell lassítanod, netán sétára kell váltanod, az arra utal, hogy a gyors szakaszokat túl gyorsan futod.

Ha nagyobb tapasztalattal rendelkezel, végezhetsz akár 25 ismétlést is, bármilyen futófelületre átültetheted az edzést, attól se ijedj meg, ha pici emelkedő is kerül az intervallumokba. Ha a heti két gyorsaságot fejlesztő edzésed közül ez lesz az egyik, bízhatsz benne, hogy gyorsan javul a sebességed és az állóképességed, de nemcsak a szervezetedet segíted a gyorsabb erőfeszítésekhez való adaptációban, hanem az elmédet is.

1000 Edzéstipp futáshoz

1000 Edzéstipp futáshoz

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World első könyvében. 1000 tippünk végigvezet az első lépéstől az első versenyig vezető úton.

 

1990 Ft

2490 Ft