motiváció, edzéstippek, futócél,

Kedves Futók: ne akarjatok tökéletesek lenni!

Forrás: Getty Images
Így év elején ez egy nagyon fontos mondat – szerintünk!

Futóként szeretünk nagy célokat kitűzni, és keményen dolgozunk azok eléréséért. Tökéletes edzéstervet akarunk, tökéletes testfelépítésről álmodozunk, amiért a tökéletes diétát szeretnénk követni. Majd pedig a tökéletes verseny élményét vágyjuk!

Ennek a gondolatkörnek most vessünk is véget azonnal!

Kedves Futók: ha szeretnétek élvezni a futást és sikereket elérni a sportban, ne próbáljatok tökéletesek lenni!

Sokkal inkább törekedjetek a következőkre:

1. Tégy annyit, amennyit képes vagy!

Sokszor kapunk olyan tanácsokat, amik ideális élethelyzetben bevethetőek, működnek, de mi van azokkal, akik nem abban élnek?! Akinek nincs prémium kategóriás futófelszerelése, az vajon futhat jól? Vagy az a futó, aki nem tud a hétvégi hosszú edzése után ledőlni, hogy megkezdje az aktív regenerációt, ne is induljon el hosszút futni?

motiváció, edzéstippek, futócél,
Forrás: Getty Images

A tokiói olimpia aranyérmes tízpróbázója, az amerikai Damian Warner, a világjárvány miatt nem tudta végigcsinálni a felkészülését a megszokott módon. Sokkal többet kellett edzőteremben edzenie, feleannyi felszerelés állt rendelkezésére, mint ideális körülmények között. Ennek ellenére sikerült olimpiai rekordot felállítania, aranyérmet szereznie, és jelenleg ő a negyedik tízpróbázó a sportág történetében, aki képes volt átlépni a 9000 pontos eredményhatárt.

Bár egy élsportoló példáján keresztül mutatjuk, de így is jól látható, hogy az eredményesség nem azon múlik, milyen eszközöd van ahhoz, hogy elérd a célt, hanem azon, hogy megteszed azt, amire adott körülmények között képes vagy!

2. Ha nem tökéletes minden körülmény, akkor is találd meg a módját a sikerednek!

Ezt az amerikai Molly Seidel vallja. A 27 éves futónő bronzérmes lett a tokiói olimpián maratoni versenyszámban, illetve új amerikai csúccsal negyedik lett a tavalyi New York Maratonon. Utóbbi esemény után bevallotta, hogy a felkészülés finishében három bordája megrepedt, de nem akarta elengedni a versenyt, ezért úgy döntött, hogy elindul és oly módon fut, ahogyan ebben az állapotban is képes.

Sok minden, ami edzés és versenyzés közben történik, kívül esik a kontrollálható állaptokon. De közbe jöhet betegség is, sőt lehet, hogy a nagy verseny napján olyan időjárási körülményekkel kell szembenézni, ami nagyon messze van az ideálistól. Persze még így is összejöhet egy fantasztikus verseny, de ha nem így történik, akkor sem érdemes pánikba esni, idegeskedni és persze bedobni a törülközőt. Az a munka, amit elvégeztél benned van, akkor is, ha a konkrét napon nem tudod felszínre hozni. Ne ragaszkodj egyetlen eredményhez, vagy versenyhez, lehet, hogy többszöri újratervezés után éred el az elérhető legjobb eredményt.

motiváció, futócélok, edzéstippek,
Forrás: Noah Silliman / Unsplash

3. Vedd könnyedén és érezd jól magát!

Fontos, hogy emlékezz arra, azért húzol futócipőt, mert szereted ezt a sportot. Ha az új egyéni csúcs elérésére irányuló törekvés megakadályozza, hogy élvezd a folyamatot, akkor mi értelme van? Helyette próbálj meg lazítani és addig a szintig húzd a gépszíjat, amíg még szórakoztató!