motiváció, humor, káromkodás,

Tudtad, hogy a káromkodás segíthet abban, hogy jobban fuss?

Forrás: Getty Images
Mielőtt leírtam volna ezt a címet, gyorsan átgondoltam, hogy a saját futóéletemben megjelent-e valaha a csúnya beszéd akár edzéseken, akár versenyeken, és bizony nem egy, sőt nem kettő olyan alkalmat tudok felidézni, amikor elhagyta valami cifra szó a számat a futással összefüggésben.

Valójában tanulmány is alátámasztja, hogy miért válhat a káromkodás hatására egy futó „elkötelezettebbé”. A fájdalomcsillapítástól az önbizalom növeléséig a következőket tudjuk arról, hogyan reagál a szervezet és az elme némi szitkozódás hatására!

Először is, a káromkodás katartikus és azt is kimutatták, hogy egy csúnya szó ismételgetése növelheti a fájdalomküszöböt, ami jótékony hatással lehet egy futás közbeni holtpont leküzdésekor.

A Frontiers in Psychology című folyóiratban tavaly megjelent tanulmányban a kutatók egy lépéssel tovább vitték ezt az elméletet azzal, hogy megpróbálták megérteni, hogy a közismert káromkodások miért befolyásolják a fájdalomérzékelést, és vajon az újabb szófordulatok kiválthatják-e ugyanezt a reakciót. Az eredmény az lett, hogy a hatás némiképp eltér káromkodás ás káromkodás között, azoknál a kifejezéseknél, amelyek használatához valamilyen mélyebb történet kapcsolódik, tehát például már máskor is használtuk hasonló helyzetekben, biztosabb az pozitív eredmény.

A másik oldalon ugyanakkor Richard Stephens fájdalomcsillapítással és káromkodással foglalkozó 2020-as tanulmánya áll, amelyből az derült ki, hogy minél jobban hozzászokik az ember az átkozódáshoz, annál kevésbé jelentkezik a hipoalgéziás (csökkent fájdalomérzékenység) hatás. Tehát ha túl gyakran káromkodsz az nem jó, mert nem mutatkozik meg az újdonság és impulzivitás, ami hatást gyakorolna a szervezetre. Viszont, ha jól „alkalmazzuk” a káromkodást javulhat a fizikai aktivitás és a teljesítmény. Ami még ismeretlen, az a testi reakció mögött meghúzódó mechanizmus. Az egyik lehetséges magyarázat az lehet, hogy a káromkodás agresszív reakciót vált ki bennünk, ami adrenalint szabadít fel, erről viszont tudjuk, hogy hatással van a futóteljesítményre. De a hipotézist tovább kell vizsgálni.

Befolyásolja az érzelmi rugalmasságot

Egy-két szitokszó beillesztése a hétköznapi nyelvezetbe szintén előnyös lehet a stressz oldására, az öröm kifejezésére vagy akár az önbizalom növelésére. Amit teszünk azon keresztül érzelmeket is kifejezünk. A futáson keresztül is, ami frusztrálttá, feszültté, bizonytalanná, dühössé, ijedtté, vagy éppen boldoggá, nyugodttá tehet. A káromkodás felhasználható ezen érzelmek skálájának kifejezésére – pozitív vagy negatív irányban. Sőt, ha ezeket az érzéseket hangosan ki is mondjuk például futás közben, akkor a tevékenységgel járó feszültség alól mentesül a szervezet. Végül, az átkozódás csökkentheti a gátlást is, ami a körülményektől függően előnyös, illetve káros is lehet.

1000 Edzéstipp futáshoz

1000 Edzéstipp futáshoz

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World első könyvében. 1000 tippünk végigvezet az első lépéstől az első versenyig vezető úton.

 

1990 Ft

2490 Ft

Túllépve a káromkodáson

Természetesen vannak esetek, amikor a káromkodás nem helyénvaló, vagy egyszerűen nem megengedett. A „hasznos” káromkodáshoz nagyfokú intelligencia szükséges, soha ne használd mások megbántására. Azt sem jelenthetjük ki, hogy mindenkinek káromkodnia kell, ami működik az egyik embernél, nem feltétlenül fog működni a másiknál. Függetlenül attól, hogy szoktál-e szitkozódni, vagy sem, a viselkedéseden és az impulzusaidon való önreflexió minden bizonnyal segíthet abban, hogy fejlődj futóként és emberileg, tehát a tényleges fejlődéshez nem tartozik szorosan hozzá az, hogy káromkodj! Azonban egy nehéz nap után, ha egy kiadós „…sza meg” elhagyja a szádat, miközben szárnyalsz futás közben, az is rendben van.

Egy szó, mint száz, ha káromkodsz is, ne vidd túlzásba!