Borítókép: Kardió & erősítő edzés - Mi a helyes sorrend? Attól függ, mi a célod!

Kardió & erősítő edzés - Mi a helyes sorrend? Attól függ, mi a célod!

Forrás: getty images
Arról már számtalanszor írtunk, miért érdemes futóként erősítő edzést végezned, még akkor is, ha fogyni szeretnél.

Ha viszont nincs sok időd, emiatt kardiózni és erősíteni is szeretnél az edzésen, nehéz lehet eldönteni, hogy melyikkel érdemes kezdeni. A legtöbb konditerembe járó általában kardióval melegít be, aztán jöhetnek a súlyzós gyakorlatok. Pedig minden célhoz más sorrend illik, ezért sem árt megfogadni a következő tippeket:

Amikor a súlyzókkal érdemes kezdeni

Több amerikai kutatás is azt igazolta, hogy amikor valaki kardióval kezdi az edzést, a súlyzós gyakorlatokat kevésbé hatékonyan tudja elvégezni, mivel az izomerő mértéke csökken, ennek megfelelően pedig az ismétlésszám is. Dr. Robert Confessore, fiziológus szerint ha az izomrostokat még azelőtt lefárasztod, hogy erősítenél, biztos, hogy nem tudsz annyi sorozatot szabályosan végrehajtani. A tanulság, hogy ha izomépítés a célod, érdemes a súlyzós gyakorlatokkal kezdeni, hiszen így sokkal nagyobb eséllyel hozod ki a maximumot magadból.

Amikor a kardió a fontosabb

Azt tudjuk, hogy a fogyáshoz elengedhetetlen a kardió és erősítő edzés kombinációja, hiszen az izomépítés hatására felpörög a zsírégetés. Ha fogyni szeretnél, akkor viszont érdemes a kardióval kezdeni, ugyanis kutatások szerint a testzsír mennyisége és a derék körmérete aerob mozgással csökkenthető hatékonyabban. Ha szorít az idő, viszont a célod a fölös kilóktól való elköszönés, kardióval kezdődjön az edzésed.

Természetesen bátran kísérletezhetsz a sorrenddel, hiszen minden ember szervezete másképp reagál az edzésre. Ha pedig nem vagy biztos abban, hogy a két edzéstípust egy napra szorítanád be, nyugodtan végezd őket külön-külön, így nem lesznek hatással egymásra.

Ha nem tudod, milyen erősítő gyakorlatokat végezz, akkor itt egy kis segítség: a törzsizmok fontos szerepet játszanak futás közben, ezért érdemes megerősíteni őket: