izzadás,zsírégetés

Az izzadással is zsírt égetsz? A szakértők elmondják!

Forrás: Becca Matimba / unsplash
Ha izzadsz, azzal a fogyásodat is elősegíted? Az intenzívebb gyakorlatok során jobban verejtékezel, ezért ez teljesen logikus elképzelésnek számít.

És persze az edzések is sokak szerint akkor nevezhetők hatékonynak, ha kipirul az arcuk és csöpög róluk a víz.

Azonban az izzadás nem feltétlenül utal arra, hogy mennyi zsírt égetsz.

Harry Aitken, sporttudományos szakértő szerint a verejtékezés a test hőszabályozását jelzi, nem pedig azt, hogy mennyire keményen dolgozik. Bár a két dolog között van valamennyi összefüggés, mégsem teljesen nyilvánvaló a kapcsolat. Például képzeld el, hogy sikerül végrehajtanod egy merevlábas felhúzást az eddigi legnehezebb súllyal, azonban biztos, hogy nem fogsz úgy izzadni, mint sprintelés után, cserébe viszont elképesztően keményen dolgoznak az izmaid.

Karen Austin, edző szerint semmiféle kapcsolat nincs az izzadás és a fogyás között, hiszen a verejtékezéssel víz és ásványi sók távoznak a szervezetből, nem pedig zsír. A következő étkezésig és ivásig tart ez a rövid fogyás.

Azonban érdemes észben tartani azt is, hogy mindenkinek más a szervezete, vannak, akiknek több verejtékmirigyük van, és alapvetően többet izzadnak, mint mások, ez viszont nem utal arra, hogy több zsírt is égetnének.

Az izzadás mértéke nem minden esetben árulkodik a fittségről és arról, mennyi kalóriát égetsz el. A fogyás ugyanis azon múlik, mennyi munkát fektetsz bele, nem pedig azon, mennyit izzadsz.

A következő zsírégető gyakorlatoktól pedig jobb futóvá is válhatsz: