Borítókép: Lábedzés után mindig kínzó izomlázad van? Így előzheted meg és búcsúzhatsz el a fájdalomtól

Lábedzés után mindig kínzó izomlázad van? Így előzheted meg és búcsúzhatsz el a fájdalomtól

Forrás: Christopher Campbell/unsplash
Az izomláz megkeserítheti az életedet. De mit tehetsz annak érdekében, hogy ne hasson negatívan a futásodra?

A futáshoz kipihent combizmok kellenek, ugyanakkor meg is kell erősíteni őket. És bármennyire is sportos vagy, a konditermi erősítés után gyakran előfordulhat a kellemetlen izomláz. Ez egy teljesen természetes folyamat, azonban elég idegesítő tud lenni.

Mi az oka?

David Skolnik, személyi edző szerint két fő oka is van az izomláznak. Az egyik a vérben megemelkedő tejsav szintje, amit a gyors összehúzódású izomrostok termelnek edzés közben. Egy része eltávozik a szervezetből az edzést követő percekben, a fennmaradó sav viszont akár 12 óráig is fájdalmat okozhat. A második ok a DOMS, vagyis a késleltetett izomláz, mely általában másnap vagy harmadnap jelentkezik. Ez annak köszönhető, hogy a regenerálódó izmok megdagadnak a pólyában, ami nyomáshoz és fájdalomhoz vezethet.

Hogyan veheted fel a harcot ellene?

Az egyik, hogy sose hagyd ki a levezetést az erősítő edzések után. Célozd meg azokat az izmaidat, amikkel dolgoztál. Segíthet még a hengerezés is, hiszen felpörgeti a vérkeringést és segít a tejsav szintjének csökkentésében. A harmadik stratégia pedig a masszázs, mely szintén elősegíti a fájdalommentes másnapot.

És persze nem kell félned, hiszen minél többet edzel, a tested annál inkább hozzászokik az újfajta terheléshez, így idővel nem kell már akkora fájdalmakkal megküzdened, mint az erősítés elkezdésekor. Egy idő után pedig érezni fogod, milyen nagy haszna van az erősítő edzéseknek a futóteljesítményed növelésében.

Olvasnál még a témában?