ultrafutás, Maráz Zsuzsanna, interjú,

Új élményeket szeretne gyűjteni a futásban Maráz Zsuzsanna ultrafutó

Ezért is döntött úgy, hogy bár szereti az általa sokat látogatott és komoly sikereket nyújtó, nagy ultraversenyeket, de most egy darabig más célok után néz.

Csodás vidékeken vezet keresztül az Ultr'Ardéche 222 km-es útvonala. Ardéche megye Franciaország délkeleti részén, a Rhone-Alpes régióban található. A verseny központjának Alboussière ad otthont. A település másfél órányira található az Alpok magashegyeitől, és ugyanennyi időre fekszik a tengertől is.

36 órányi szintidő áll a futók rendelkezésére, hogy teljesítsék a versenyt, mely során 4500 méter szintkülönbséget is meg kell tenni. A pálya – körülbelül 10 kilométeres szakaszát leszámítva – aszfaltos. Az idei versenyt június első hétvégéjén rendezték meg, melyen két magyar induló is rajthoz állt: Maráz Zsuzsanna abszolút 1. helyen végzett, ideje 26 óra 43 perc, Simonyi Balázs, Zsuzsi mögött, abszolút második helyen ért célba, ideje 27 óra 16 perc.

„A verseny szervezője 2013-ban teljesítette a Spartathlont. Azt követően döntötte el, hogy rendezne otthon egy hasonlót, amivel egyben kvalifikálni lehet a Spartathlonra” – kezdi a mesélést Zsuzsi. „Hosszban picit rövidebb, de mivel szintesebb, hasonló nehézségű útvonalnak tekinthető, mint a Spartathlon.”

Ultr'Ardéche 222 km, 4500 m szint. 1. hely (26:43) 🥇🏆 Élménybeszámoló életem legszebb ultra versenyéről. Vigyázat, csak...

Posted by Maráz Zsuzsanna on Monday, June 6, 2022

Hogyan akadtál rá erre családias kis rendezvényre?

A szervező, Laurent Brueyre hívott meg. Két éve készülök arra, hogy eljussak ide, de a pandémia miatt nem tudtam előbb, illetve el is maradt többször szintén a koronavírus miatt. Az idei évben viszont ez lett az év első felének célversenye számomra. Azért is mentem tavasszal a Toszkán trail-re (Chianti Ultra Trail 100 km / 4000 m, amin Zsuzsi második lett, a szerkesztő), hogy szokjam a szinteket. Laurent a repülőtéren várta a meghívott futókat. A városka, amely a versenyközpontnak adott otthont, polgármestere, saját házában látott vendégül, konkrétan ők szállásoltak el bennünket. Különösnek hangzó, de barátságos gesztus volt részükről.

Tavaly a Spartathlon után megfogadtam, hogy innentől szép, új helyszínekre fogok menni versenyezni, élményeket szeretnék gyűjteni. Azokat a versenyeket, amikre évek óta visszajárok – ilyen az UB is – kicsit félreteszem, mert nem tudok így más hosszabb versenyekre eljutni. Ez a verseny a 12. 200 kilométer feletti futásom volt, az elmúlt 9 év alatt jött össze ez a mennyiség.

Mi jelentette a kihívást számodra ezen az útvonalon?

A pálya folyamatos hullámzása, az, hogy vagy fölfelé vagy lefelé kellett futni, sík szakasz szinte egyáltalán nem volt benne. A legmagasabb pontja, ahová fel kellett futni, 1410 méter volt.

Ultr'Ardéche 222 km, 4500 m szint. 1. hely (26:43) 🥇🏆 Élménybeszámoló életem legszebb ultra versenyéről. Vigyázat, csak...

Posted by Maráz Zsuzsanna on Monday, June 6, 2022

Hol tudtál edzeni, hogy bírd a szinteket?

Ebből a szempontból is nagyon jó lehetőségeim vannak Esztergom környékén, mert e vidék hegyi aszfaltos útjai kiváló edzőhelyszínt kínáltak. Olyan aszfaltos utakon edzettem, amelyek vagy ritka forgalmúak vagy autótól teljesen elzárt erdészeti utak, fákkal gazdagon benőve, így nagyobb melegben is jó pár fokkal kellemesebb a hőmérsékleten tudtam futni.

Az edzéseid felépítése változott ebben az időszakban?

Tavaly ősz óta egyedül futok, saját magam állítom össze az edzéseket, ami jól működik. Talán lassabb vagyok, mint tavaly ilyenkor, de ezt nem bánom egyáltalán. Lényegében a velem egy szinten lévő és hasonló célokra készülő tanítványaimnak készített edzéstervet teljesítem én is.

ultrafutás, Maráz Zsuzsanna,

Zsuzsi idén is megy a Spartathlonra, ám nem indulóként, hanem tanítványait kíséri. A mezőnyben lesz komoly ultrafutó tehetségnek számító sportolója, Erős Tibor, aki az idei Ultrabalatonon második helyen ért célba, az előző pályacsúcson belüli célidővel, Bódis Tamás mögött.

Komoly célt tűztél ki magad elé még az idei évre, mi is lesz az?

A tavaly őszi háromnapos Phidippides Run hatására, ami meglepően jól sikerült, úgy döntöttem, hogy szeptember 8-án, megkísérlem megdönteni a női 6 napos világcsúcsot. Bár nem szeretem a körözős versenyeket - még 24 órás versenyem sincs – ez a cél motivál nagyon. A verseny Balatonfüreden lesz, ott, ahová a jelenlegi női 24 órás világcsúcstartó, Camille Herron tavaly szintén 6 napos világcsúcsért jött, de nem sikerült neki.

Az első női 6 napos versenyre 1876-ban került sor, és May Marshall nyerte meg 375 kilométerrel. A jelenlegi világcsúcsot Sandra Barwick 1990 novemberében a Campbelltown Australian 6 Days versenyen érte el 883,631 kilométerrel. A futónő ma már 73 éves.

Persze lehet, hogy nekem sem fog sikerülni, ám azt érzem, hogy jobban regenerálódom a hosszabb távok után, mint pár évvel ezelőtt. Úgy készülök, hogy napi 150 km-t kell futnom ahhoz, hogy elérjem a biztos világcsúcsot jelentő kilométerszámot. Közben pedig pihennem is kell, mert ilyen hosszú versenyt nem lehet pár órás pihenéssel végigcsinálni. Mivel az alvás az egyik legjobb regenerációs állapot, ezért nagyon fontos lesz erre is időt szánni.

Runner’s World 2022/02 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/02 (digitális verzió)

„Minden lapszámot imádok, és hiába olvasom el a készítés folyamatában úgy legalább négyszer a cikkeket, alig várom, hogy nyomtatásban is megjelenjen és átlapozhassam újra az egészet! Fantasztikus szakértőink és szerzőink ezúttal is mindent megtettek azért, hogy ne csak hasznos tanácsokkal, de izgalmas olvasmányokkal is ellássanak, és segítsenek téged a versenyszezonból és magadból is kihozni a maximumot az előtted álló hetekben.” – írja Birta Brigi, a lap főszerkesztője. A Runner’s World e lapszámának címlapján a friss maratonista, Nyári Diána színésznő szerepel, aki első maratoni élményeit osztja meg velünk a belső oldalakon. Először lefutni ezt a távot mindenki számára hatalmas élmény, rajta keresztül újra átélhetjük az elsőt, vagy épp álmodozhatunk róla! Csere Gáspár többszörös félmaratoni és maratoni országos bajnokkal az idei terveiről és tavaly év tapasztalatairól beszélgettünk. Izgalmas célokkal vágott neki 2022-nek, mi pedig nagyon kíváncsiak vagyunk, mit valósít meg! A magazinban egy 24 oldalas Giro d’Italia mellékletet is találsz, hiszen megjelenésünk után itt a Nagy Rajt, ezúttal Budapestről indul a legendás kerékpáros verseny! Sok érdekes infót olvashatsz a versenyről, hasznos tanácsokat a bringázásról, na meg exkluzív interjút az 1987-es győztessel, Stephen Roche-sal és Valter Attilával! Hogy a futóversenyeid jól sikerüljenek, futóedző szakértőnk versenychecklistet készített neked, így a nem várt akadályokra is felkészülhetsz, és boldogan érhetsz célba! Azt pedig mind tudjuk, hogy az edzéseken túl a megfelelő táplálkozás is mennyire fontos a jó teljesítmény és egészséges közérzet miatt, táplálkozási rovatunkban egy Street Kitchen mellékletet is találsz olyan harapnivalókkal, amelyek gyors energiaforrást jelentenek edzés vagy versenyek előtt! Még több információ: ITT

995 Ft

1095 Ft