ultrafutás, Bódis Run, Bódis Tamás, maraton országos bajnokság, OB

„Folyamatosan tanulok az ultrafutásról magam is futóként és edzőként” – interjú Bódis Tamással

Forrás: Bódis Tamás
Felépített egy futócsapatot, akikkel már főállásban foglalkozik, közben saját sportkarrierjében is sok változás állt be. Utolsó versenyén bezsebelt egy maratoni OB ezüstöt, egy olyan futással, ami nem volt tökéletes több okból sem, ám ennek ellenére megfutotta egyéni legjobbját.

Bódis Tamás mesélt az edzői munkájáról és a jelenlegi sportolói életéről.

Mi jellemzi az edzői módszeredet?

Bizonyos edzéseken számít a pulzus, máskor a tempó fontosabb. Például egy 200 méteres résztávos edzésnél nem annyira a pulzusadat számít, mint a tempó, amit ilyenkor előre meg szoktam adni. A különböző típusú edzések más-más izomzatot fejlesztenek, de ezek együtt fontosak. Az a jó, ha a feladatokat bizonyos sorrendben és impulzusok mentén végzi a futó a céljától függően. Ez is fontos a megfelelő fejlődéshez.

Mindezek mellett a mentális felkészüléssel is kell foglalkozni. Többek között arra is figyelek, hogy a tanítványaimat motiváljam. A zárt csoportunkban időnként tartok olyan online bejelentkezéseket, melyek motivációt jelenthetnek a csapatomnak.

Tehát nálam nem tisztán pulzusalapú edzés zajlik. Azt vallom, hogy az egyes edzéstípusokat bizonyos módszerekkel kell elvégezni. Pulzuspántot persze hordanak a futóim és utólag megnézem az értékeket. Vannak visszacsatoló tesztfutások is majdnem minden hónapban, melyek eredménye visszajelzést jelent számomra az adott futó edzettségi állapotáról. Ugyanakkor vannak olyan edzésfeladatok is, melyekre nagyobb hangsúlyt fektetek. Szerintem fontos, hogy ne csak abból álljon az edzésmunka, hogy valaki hétről hétre fut, de nem látszik az eredmény.

ultrafutás, Bódis Run, Bódis Tamás, ultrafutó, maraton
Forrás: Bódis Tamás

Tapasztalataim alapján a fejlődéshez nem elegendő csak egy edzéstervet elvégezni, ami csak futásból áll különféle feladatokkal. Fejleszteni kell a helyes futótechnikát, koordinációt, nyújtást, illetve szükséges az izomzatot is erősíteni. Emellett a mentális felkészülésre is nagy figyelmet kell fordítani. Ha ezek nincsenek megfelelő összhangban, az edzésmunka nem lesz kellően hatásos, ugyanakkor sérülésekhez is vezethet. Amit ezek közül kiemelnék, az az, amit én karbantartásnak hívok, a nyújtás. Ezt a futók nagy része nem veszi elég komolyan és nincs tisztában ennek fontosságával.

A futóidnak tartott motivációs témájú előadásokat azokból a tapasztalatokból merítve tartod, amiket magad is megéltél a saját futásaid, versenyeid során?

Igen, ezt úgy kell elképzelni, hogy bizonyos időközönként tartok egy nagyobb előadást a csoportunkban, ez lehet például egy verseny kiértékelése. Aki ráér és tud csatlakozni élőben, kérdezhet is. A maratoni OB-t követően is volt egy ilyen beszámoló, ahol meséltem a felkészülésemről, a versenyen megélt tapasztalataimról.

A tavaszi felmérőfutásunk során is így adtam visszajelzést a csapatnak. Mindenki kapott egy ritmustáblázatot, ami azt tartalmazta, hogy mit ajánlok számára, mi az, ami benne van a lábában. Sokan 10-20 másodperc pontossággal megfutották azt, amit elküldtem nekik.

ultrafutás, ultrafutó, Bódis Tamás, Bódis Run, edző, sérülés,
Forrás: Bódis Tamás

A futóid között tapasztaltál motivációs nehézségeket a vírus miatti versenymentes időszakban?

Mindig van 1-2 tanítvány, akinél van némi holtpont, amiből ki kell segíteni őt. Ezeket az eredményekből is észre lehet venni és abból, ha kimaradnak edzések. Ilyenkor elébe is megyek a dolgoknak és megkérdezem, hogy minden rendben van-e? Minden héten van konzultációs lehetőség, melynek során a felmerülő kérdéseket, problémákat van lehetőség megbeszélni és orvosolni.

A márciusi felmérő futást ezért is szerveztem számukra. A pályát magam mértem ki tolómérővel, érmeket kaptak a futók a teljesítést követően. Igaz, hogy nem verseny volt, de igyekeztem olyan körülményeket teremteni, ami hasonlít egy versenyhez. Ez jó motiváció volt, mindenki látta pontosan, hogy megéri dolgozni, mert annak meglesz az eredménye. Ha eljön az az idő, amikor igazán meg lehet mutatni az eredményeket egy valódi versenyen, akkor örülni fognak annak, hogy nem adták fel.

Váltsunk kicsit témát. Mi állt az edzőváltásod hátterében?

Az edzőváltás hátterében nem személyes konfliktus állt, csupán olyan álmaim és céljaim vannak, melyek miatt meg kellett hoznom ezt a döntést. Ki szerettem volna próbálni másfajta módszereket, illetve más típusú edzői jelenlétet. Az edzőváltás miatt új kapuk is megnyíltak előttem, például be tudok jutni olyan atlétikai pályákra, ahová korábban nem. Az edzéseimet jobb minőségben tudom végezni, ehhez is kapok személyes támogatást. Az új edzőm, Csiszár Gábor nagyon sok edzésemen személyesen is jelen van, gyakran átbeszéljük a tapasztalatokat, együtt tervezzük meg a felkészülésemet. Úgy látom, hogy az ultrafutás edzéselméleti része még mindig nincs annyira kiforrva, nincs például akkora szakirodalma, mint a maratonnak vagy akár a középtávfutásnak. Folyamatosan tanulok az ultrafutásról magam is futóként és edzőként.

ultrafutás, ultrafutó, edző, Bódis Tamás,
Forrás: Bódis Tamás

Mesélnél a legutolsó versenyedről a maratoni OB-ról, ahol második lettél? Tényleg ez volt az első maratoni versenyed?

Amióta komolyabban futok azóta az első. Évekkel ezelőtt már futottam maratont, de akkor még nem sportoltam magas szinten.

A verseny előtt néhány héttel derült ki, hogy lesz OB. Különösebb célirányos felkészülést így már nem tudtunk megvalósítani. Az utolsó három hét már csak a gyorsulásról szólt, máskülönben abból futottam, ami bennem volt.

Mennyit tudnál még ebből a 2:24:12-es időből faragni, ha van időd arra, hogy távspecifikus edzésmunkát végezz?

Nem tudnám ezt pontosan megmondani, de azt igen, hogy ezen az OB-n milyen hátráltató tényezők voltak, amiket ha a jövőben sikerül kiküszöbölni, valószínűleg képes leszek jobb maratont futni.

Tamás a maratoni OB-t követően lemondta a 100 km-es országos bajnokságon való részvételt:

„Sajnos ezt követően az edzéseim nem alakultak a tervek szerint, gyengének éreztem magam, egyre rosszabb eredményeket produkáltam és egyéb tünetek is elkezdtek jelentkezni. Ezt pedig felváltották a különféle vizsgálatok és tesztek. Majd addig fajult, hogy 8-15 km lefutása is nehézkes volt. Így le kellett mondanom a versenyről és elengedni kilenc hónap felkészülést és a beletett több száz óra edzést. Persze tudom, hogy ez a munka nem vész el, majd máskor kamatoztatni tudom. Nem is aggódom és pozitívan állok a helyzethez. Azóta már részben vissza tudtam térni a rendes edzésmunkához.”

A te motivációdat egyébként nem törte meg a vírus miatt kialakult csendesebb időszak?

Talán még motiváltabb vagyok, bár nekem is vannak rossz napjaim, sőt heteim is. De ilyen mindig is volt, tehát ezt nem foghatom a vírusra. Edzeni viszont ugyanúgy tudtam. Abban látom ennek az időszaknak az előnyét, hogy sokkal több időm van felkészülni a nagy megmérettetésekre, semmi nem töri meg az edzésmunkát, például az edzőversenyek sem. Minden egyes verseny után megtörik a lendület, mert a regenerációra is kell időt hagyni, ezt követőn ismét visszaállni a megszokott edzésrendbe, majd megint jön egy verseny, ami ismét megtöri a felkészülést és így tovább. A fejlődés szempontjából nagyon kedvezően alakítható a jelenlegi időszak. Bár az is igaz, hogy egy jól sikerült verseny fel is tölti a futót, ami sokat lendít a további edzésmunkán, motiváción és a vágyakon.