erőedzés,dombfutás, emelkedős edzés,

Íme egy dombedzés nem csak haladó futóknak!

Forrás: Getty Images
Erőt és sebességet fejlesztenél, de már unod a 400-as pályát? Keress egy emelkedőt és csapj a lovak közé!

Az emelkedőn való futás amolyan álruhás erőedzésnek is tekinthető, hiszen remekül erősíti a farizmokat, a combizmokat és a vádlit, sőt, ha megfelelő testtartással haladsz felfelé, akkor a törzs, a karok és a vállak sem maradnak ki a folyamatból.

A legtöbb dombos intervallum edzés arról szól, hogy felfutsz egy emelkedőn valamilyen gyorsabb tempóban, majd megfordulsz és visszakocogsz. Ez az edzés azonban úgy épül fel, hogy a tempós szakaszok nem a domb vagy emelkedő tetején érnek véget - hiszen kevés verseny célja található pontosan a hegytetőn – hanem tovább kell futni és folytatni kell a futást a terep adottságainak megfelelően minél gyorsabb iramban további 30 másodpercen át.

emelkedős edzés, dombfutás, intervallum, edzéstipp,
Forrás: Getty Images

Így rakd össze az edzést:

  • 2-4 kilométeres bemelegítő szakaszt követően érkezz meg egy olyan emelkedőhöz, amelynek folytatása lehet sík vagy lejtős szakasz. Az emelkedő rész tartson legalább 30-45 másodpercig.
  • Ezt a szakaszt fusd meg az 5-10 ezres tempódban, és ezen túl további 30 másodpercnyi részt fuss sprint iramban. Ezt követően fordulj vissza és kocogj a kiindulási pontig, majd következhetnek az ismétlések.
  • Az ismétléseket az határozza meg, hogy meddig tudod „jó” állapotban futni a gyors szakaszokat. Inkább fuss kevesebbet, de az legyen tényleg erős, mint egyre lassuló ütemű intervallumokat. Lehet 3-4-5 ismétlés a futással még inkább kezdeti viszonyban lévők számára, de akár 8-10 is – az edzettségi szintnek megfelelően.
  • Az edzés végén vezess le könnyen 2-3 kilométeren át, majd a nyújtást és a hengerezést se feledd, hisz egy valóban kemény edzést hoztál össze, ami után az izmoknak jár a gondoskodás!

Ez az edzés kiváló, ha terepre készülsz, de akkor is, ha pusztán az erőnlétedet, a mozgásodat szeretnéd fejleszteni!

Runner’s World 2022/04 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/04 (digitális verzió)

Itt az ősz, és ezzel együtt legújabb lapszámunk is megjelent, ami segít neked akkor is, ha most kezdesz el futni, vagy éppen most kezded újra, mert nyáron leengedtél, esetleg leadnál pár kilót. De akkor is, ha keményen végig edzetted a nyarat, és ősszel a versenyeken szeretnéd végre learatni ennek gyümölcseit. Ha pedig éppen nincs különösebb sportcélod, csak olvasgatnál a futással kapcsolatban, akkor is számos hasznos és érdekes cikket találsz nálunk! Ízelítő a tartalomból: ITT

995 Ft

1095 Ft