terepfutás, terepfutó cipő, JOY-napok,

Így válassz igazán jó terepfutó cipőt magadnak!

Forrás: Getty Images
Itt a valódi őszi idő! Mikor, ha ne most menjünk terepre futni?! Mielőtt azonban elindulnál a hegyek, völgyek irányába érdemes beruházni egy terepfutó cipőbe, mert bizony többféle szempontból is különbözik az aszfaltos futócipő a terepestől!

Ráadásul terepfutó cipőből is olyan sokféle létezik, olyan sokféle funkcióval, hogy valóban nehéz megfelelő információk nélkül eldönteni, hogy melyik lesz számodra jól kihasználható.

Amiben különböznek a terepfutó cipők az aszfaltra szánt futócipőktől:

Tapadás – a cipő talpa anyagában, bordázottságban is eltér aszfaltos rokonától. Terepen a tapadásnak jóval nagyobb jelentősége van, mint aszfalton. Egy megfelelően felépített cipőtalp segítségével biztosabban mozogsz a terep adta kihívások közt, legyen az akár sáros, kavicsos talaj, gyökerek, sziklák közti egyensúlyozás, vagy hóban kapaszkodás.

Lábvédelem - Számos belső és külső tulajdonsága révén segít megvédeni a lábat az ütődésektől, anyaga erősebb, hogy jobban ellenálljon a kopásnak és a szakadásnak.

Merevebb felépítés – Stabilabban tartja a lábat, ami lehetővé teszi a biztonságos haladást akkor is, amikor technikás ösvényen suhansz és a lábfej ide-oda mozdul. Terepen való futás közben a lépéshossz rendszerint rövidebb és nagyon változékony lépésekhez kell alkalmazkodnia a lábnak, a pronáció szabályozása éppen ezért nem szempont terepfutó cipők esetén.

terepfutás, terepfutó cipő, technikás terep
Forrás: Getty Images

Milyen típusú terepcipőt válassz?

Erre a kérdésre akkor kapsz választ, ha tudod, hogy hol fogod használni leginkább. Könnyebb terepre más kell, mint durva ösvényre és off-trail útvonalakra – ezt logikus belátni. A könnyebb terepútvonalakra készült futócipők, egyenletes futófelületre készültek, tömegükben és felépítésükben nem sokban különböznek az aszfaltos lábbeliktől. Szerényebb védelmi funkciókkal rendelkeznek a sziklákkal, gyökerekkel szemben, mérsékelten merevek, nem annyira bordázott a talpuk, ezért visszafogottabb tapadást biztosítanak.

Ha rendszeresen futsz durvább ösvényeken (és csak ritkán könnyű útvonalon), akkor érdemes inkább olyan terepfutó cipőt választani, amelyiknek masszívabb a felépítése. Ezek a cipők fedik le legjobban a tereptípusok valamennyi válfaját. Jellemzői, hogy erős anyagból készültek, megerősített rátétekkel a lábujjak körül. Rugalmas középtalp párnázással rendelkeznek, ami a fejtőkön, sziklás, kemény terepeken nagyon jól elnyeli a becsapódás erejét, enyhítve a lábakra és az egész testre irányuló hatásokat. Erősen támasztott a felsőrészük, merevebb szerkezetük stabilizálja a lábakat az instabil felületeken. Ezeken kívül egészen változatos a talpmintázatuk is, aminek köszönhetően közel bármilyen szögben tapadást és fékezőerőt biztosítanak, mivel a sár és a puha talaj könnyen átfolyik, kipereg.

Ha többnyire off-trail útvonalakon mozogsz, akkor pedig olyan futócipőt érdemes választani, amik az összes eddigi tulajdonsággal rendelkeznek, néhány további fejlesztéssel kiegészítve, amik például a talp anyagát érintik, hogy még strapabíróbb legyen, illetve ezek között a cipők között gyakrabban fordulnak elő vízálló modellek is.

Létezik a terepfutó cipők közt úgynevezett ATR (all-terrain – mindenféle útvonalra) modell is, ezek kialakításuk szerint terepre és aszfaltra egyaránt alkalmasak (lehetnek), ám a vásárlás előtt mindig érdemes alaposan átgondolni, hogy ténylegesen milyen útvonalon tervezel edzeni.

Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1495 Ft

1995 Ft

Ami még jusson eszedbe…

A lábméret ismerete egy dolog, de mi azt javasoljuk, hogy futócipőt - pláne olyat, amilyen még soha nem volt – csak személyes próba után vásárolj, de valójában a próba bármikor fontos, hiszen a láb még felnőtt korban is nőhet, a formája változhat. Az utcai mérethez képest legalább egy számmal vásárolj nagyobbat a terepcipőből is, a nap második felében sokak lába duzzadtabb, így érdemes ilyenkor próbálni és nem kora délelőtt. Ha nagyobb a súlyod inkább párnázottabb lábbelikben gondolkozz.