Borítókép: Így térj vissza a futáshoz

Így térj vissza a futáshoz

Mi van akkor, ha télen egyáltalán nem futottál? Esetleg még az idei évben sem? Elmondjuk, hogyan térj vissza a futáshoz.


1. Erősíts
Az erősítő edzések fontosak minden futó számára, különösen azoknak, akik újrakezdők. Ezért mielőtt ismét felvennéd a nyúlcipőt, érdemes súlyzós edzést végezned 3 héten keresztül. Így felkészíted az izmaid a mozgásra.
2. Csontváz a szekrényben
Ha már egyszer lesérültél a futás miatt, érdemes szakemberhez fordulnod, aki segít abban, hogy ez ne fordulhasson újra elő. És tedd fel magadnak a következő kérdéseket:
- Milyen időközönként növelted a távot és a sebességet?
- Végeztél keresztedzést?
- Mikor cserélted le utoljára a futócipőd?
Így akár te is kiderítheted, mi okozta a problémát.
3. Ne félj a sétától!
Ha úgy érzed jobban esik, kezdetben sétálj és hetente maximum 10%-kal növeld a futás mennyiségét. De ne aggódj, most jobban fog menni, mint mikor először futni kezdtél. Nem árt figyelni a tested jelzéseire, hogy ennek megfelelően módosítsd az edzésterved. Ha például a futást követő nap nagyon kimerült vagy és meg sem tudsz mozdulni, valószínűleg túl sok volt az előző napi futás.
4. Menj vásárolni
Lehet, hogy szükséged lesz egy új futócipőre is A jó cipő segít, hogy megelőzd a sérüléseket. Nagyjából 1000 kilométer megtétele után cseréld le a régi cipőd, mert ekkor már nem nyújt olyan védelmet, mint új korában. Elég jól motivál egy vadiúj surranó.