séta,mozgás

Sétával fogynál, de nem indul be a dolog? Ez lehet a hiba

Forrás: Getty Images
Minden nap viszonylag sokat sétálsz, mert ezzel szeretnél az állóképesség javítása mellett fogyni, de ennek még semmi eredménye? Ne hagyd abba, de inkább változtass néhány dolgon!

Mennyi az annyi?

Ha nincs eredménye a napi sétáidnak, az valószínűleg azért van, mert nem égetsz elég kalóriát. Ha pedig nincs meg a kalóriadeficit, fogyni sem fogsz - vallja Molly Canu edző, fizikoterapeuta. Bár a szakértők szerint a napi 30 perces séta bőven elég, ez a gyorsaságtól függően általában 3-5000 lépés, amivel viszont még nem ég el sok kalória. Jennifer Giamo edző szerint a napi 10-12.000 lépés, vagyis körülbelül a 8 km séta az, amivel már el lehet érni látványos eredményt, persze a mennyiség mindenkinek a saját edzettségétől függ.

Milyen legyen a tempó, ha fogyni akarok?

A Brit Szív Alapítvány hivatalos ajánlása szerint a heti 150 perc séta a minimum, ami kell a szív egészségéhez. Ám azt jó, ha tudod, hogy ha a pulzusod ezalatt az idő alatt nem érti el a maximum pulzusod 70 százalékát legalább 30 percig, akkor a mérleg nyelve nem nagyon fog moccanni. Ez pedig a tempón múlik: ha lassan, a mobilodon az Instát böngészve sétálsz le kilométereket, akkor a pulzusod egészen biztosn nem megy az optimális zóna közelébe se.

Ha pedig futópadon gyalogolsz, érdemes beállítani minimum az 5km/órás sebességet, és nem árt, ha néha emelkedőket is beiktatsz, hogy kicsit magasabb legyen a pulzusod. A szakértők szerint emellett a testnek az is kell, hogy időnként megváltoztassuk az ingereket: ha hosszú időn át minden egyes nap ugyanannyit és ugyanúgy sétálsz, a tested hozzászokik, és már nem égetsz el annyi kalóriát. Tessék tempózni, emelkedőkre menni, növelni a távot!

edzés,séta
Forrás: GettyImages

Az sem mindegy, mit eszel!

Azt minden edző és táplálkozási szakember elmondja, hogy a fogyáshoz bizony figyelni kell az étkezésre is - ám itt ne az éhezésre gondolj! Fontos kikalkulálni, mennyi kalóriát eszel, és mellette mennyit égetsz el a sétával. Hiszen hiába égetsz zsírt, ha sokkal többet eszel a kelleténél, akkor nem lesz kalóriadeficit.

,,Egy átlagember egy 3km-es séta alatt körülbelül 200 kalóriát éget el. Ha valaki fogyni akar, akkor viszont mínuszban kell lennie a kalóriáknak, sokan viszont épp az edzés miatt esznek többet, mert úgy érzik, a sportolás miatt megérdemlik az ételt" - vallja Lauren Harris-Pincus dietetikus.

A séta nem mindig elég

Persze hiába imádsz sétálni, van az a pont, amikor ez már nem elég mozgás a testednek, vagy egyszerűen vagy már olyan jó formában, hogy több terhelésre vágysz. A rendszeres séta remekül karban tartja a tested, fitten tart fizikailag és mentálisan is, de nem az egyetlen mozgásforma! Ilyenkor jöhet a kocogás, a futás, persze csakis szépen, fokozatosan, de belevetheted magad a magas intenzitású intervall tréningek vagy az erősítés világába is!