Borítókép: Így kerülheted el a túledzést!

Így kerülheted el a túledzést!

Forrás: getty images
Szánj több időt a regenerációra, hogy ne fenyegessen a túledzés veszélye! Tom Craggs edző elmondja, hogyan védheted meg magad!

1. TERVEZZ

„A szakaszolás olyan strukturált program, amely a testet megterhelő keményebb edzések szakaszait pihenéssel és könnyebb edzésekkel váltogatja– magyarázza Craggs. – A test így az év különböző részeiben különböző edzéstípusokra koncentrálva alkalmazkodhat.”

2. DE NE FÉLJ SUTBA DOBNI A TERVET...

„Ha észreveszed a túledzés első jeleit, hallgass a testedre – ajánlja Craggs. – Állj le, felejtsd el a programot, és pihenj.”

3. VEZESS NAPLÓT

„Kövesd figyelemmel a fejlődésedet, és hogy mikor rekedsz meg – tanácsolja Craggs. – Ne csak lefusd a kilométereket, azt is jegyezd fel, hogyan érezted közben magad. Mennyi energiád volt? Elszántnak érezted magad, vagy tartottál a futástól?”

4. PIHENJ

„Hetente legalább egy napot pihenj – javasolja Craggs. – Váltogasd a nehezebb és könnyebb edzéseket, hogy a tested biztosan újjáépíthesse magát a sejtek szintjén. Három-négy hetente iktass be lazább heteket, amikor kisebb erőbedobással és kevesebbet edzel. A fontos versenyek után pihend ki teljesen magad, és ne versenyezz túl sokat és túl gyakran.”

5. MÉRD FEL, MIVEL KELL MEGBIRKÓZNOD

„Vedd számba az edzés melletti összes külső tényezőt, és ugyanúgy értékeld ki őket, ahogy magával az edzésmunkával tennéd – javasolja Whyte. – A pszichológiai és társadalmi nyomás ugyanolyan fontos szerepet játszhat, mint a fiziológiai stressz.” „Ha épp többet kell dolgoznod, vagy családi gondokkal kell megküzdened, az hatással lehet a futásra is – teszi hozzá Craggs. – Ilyenkor hallgass a testedre, és eddz kevesebbet.”