terepfutás, túrázás, hó, havas,

Ezeket a hibákat ne kövesd el, ha hóval gazdagon borított terepre mész futni és túrázni!

Forrás: Getty Images
Erdőségeink közül számos terület került hó alá az elmúlt hetekben, érthető okból vonzó a futók és túrázók számára ez a körülmény. Ahhoz azonban, hogy biztonságosan és élményekkel telve érj ki az erdőből, a következő hibákat messze kerüld el!

Ne indulj el alkalmatlan ruházatban!

Komoly hómennyiség esetén számolni kell azzal, ha nem viselsz vízhatlan ruházatot, hogy idővel el- és beázik mindened. Ezt elkerülendő úgy válogasd össze a holmidat – ami álljon több rétegből – hogy a legfelső rétegek vízhatlanok legyenek. Lehet egy csupán vékony vízálló nadrág, amit felül viselsz, alá viszont vastag, téli futónadrágot vegyél. Legyen nálad – és ha szükséges rajtad – egy jól szigetelő (futó)kabát, alatta pedig további legalább 2 réteg (1 vékonyabb és 1 vastagabb). A táskádban további plusz egy felsőruházat legyen nálad – készülni kell arra, hogy lassabb lesz a haladás a mély hóban, vagy ha már fáradtabb vagy. A vízálló kesztyű és a sapka is alap ilyen időjárásban, illetve meleg gyapjúzokni.

Gondosan válaszd meg a lábbelidet!

Nagy hóban csak vízálló cipőben érdemes futni vagy túrázni. A fokozott víz elleni védelemhez viselj vízálló túrakamáslit, ami nagyjából a térdedig szárazon tart. Enélkül arra számíthatsz, hogy a cipőd, a zoknid és így a lábad, pillanatok alatt lesz vizes, ami főleg akkor válik extrém kellemetlenné, ha valami miatt nem tudsz megfelelően mozogni. A magasabban fekvő területeken, ahol ráadásul nincs kitaposott ösvény, csak összefüggő hóréteg, jól jöhet egy hótalp is, hogy ne merülj el a mély hóban és haladni tudj. Futni persze nem fogsz tudni ebben az eszközben, de talán a hóban sem lennél erre képes. Segítség, ha van nálad túrabot is!

Tervezd meg az útvonalat!

Ne ess abba a hibába, hogy a hegy tetején improvizálsz, ne most fedezz fel új, ismeretlen ösvényeket. Pontosan tudd, hogy mekkora távot készülsz megtenni, lehetőleg legyen track az órádon, a biztonság kedvéért legyen nálad papír alapú térkép is, de hely- és tájékozódási ismeret nélkül inkább várd meg a jó időt!

terepfutás, túrázás, havas erdő, hó,
Forrás: Getty Images

Ne indulj el túl későn, számolj a még mindig korai sötétedéssel!

A világos órák száma most nagyjából 10 óra. Ebbe az időtartamba férj bele, ha úgy látod mégis, hogy belenyúlik a sötétedésbe a túra, legyen nálad fejlámpa és előzetesen gyűjts tapasztalatot az esti tájékozódásról, terhelésélményről.

Ne indulj el egyedül!

Utóbbi esetben, tehát, ha estébe nyúlik az erdei tartózkodás, pláne. Biztonságosabb és bölcsebb döntés, ha nem most szerzel tapasztalatokat a szóló túrázásról és futásról. Társad hozzád hasonlóan legyen felkészült mindenféle szempontból. Tudjon rólatok és a tartózkodási helyetekről további ismerős, barát vagy családtag.

Legyen nálad élelem, folyadék és feltöltött telefon!

Esetleg powerbank is arra az esetre, ha nem bírna sokat a telefonod. Legyen gondod arra, hogy a folyadék, ami nálad van, ne fagyjon meg, jó, ha egy kisebb termoszban meleg italt is viszel magaddal. Egy hővédő fóliát is tegyél el.

Józan ész nélkül inkább maradj otthon!

Csodaszépek a hófödte hegyek és erdők - ezt elismerjük! Sőt azt is látjuk, hogy bizony a városi ember ebből a hófödte csodából igen keveset élhet át ezen a télen (is). Ám óva intünk bárkit is attól, hogy úgy vágjon neki most a magasabban fekvő, lakott településektől messze eső erdei ösvényeknek egymaga, hogy valódi terepismerete nincs, megfelelő felszerelése részben, tudása, élményanyaga annyi, amennyit a Normafa-Erzsébet-kilátó útvonalon gyűjtött – magyarul ne most vágj neki az ismeretlen erdei világnak! Azonban tavasztól késő őszig bőven lesz időd és lehetőséged olyan körülmények között gyűjteni a tapasztalatokat, amikor nincs közvetlen veszélyhelyzet, nem szükséges speciális öltözék és nem kell cipelni sok kilónyi tartalék holmit sem.

Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1495 Ft

1995 Ft