edzés, futás,

Nem árt tudnod, hogyan hat az esti futás az alvásodra

Forrás: Getty Images/Henrik Sorensen
Eszedben sincs korán reggel letudni a napi edzésadagot, ezért leginkább az esti sportolás az, amit be tudsz sűríteni a napirendedbe? Tudod, hogyan hatnak az esti futások az alvásodra?

Hogy állsz az esti edzésekkel? Óckodsz tőlük, mert sötét van, mert fáradt vagy, mert akkor van együtt a család, és mert úgy gondolod, ha este sportolnál, az megborítaná az alvásodat?

Erről szó sincs: kutatások szerint pont az esti edzés az, ami segíti a nyugodtabb alvást. 2018-ban például megjelenek a kutatási eredmények ezzel kapcsolatban a Sports Medicine folyóiratban. Svájci kutatók 23 korábbi tanulmányt vetettek össze: 275 résztvevőt adatait vették górcső alá.

Arra jutottak, hogy azok között, akik a lefekvést megelőző 4 órában testedzést végeztek, és akik nem, nem volt jelentős különbség abban, mikor aludtak el, mennyit keltek éjszaka, és mennyire volt hatékony az alvás. Ám az alvás minősége jobb volt a sportosabb személyeknél: akik edzettek az utolsó órákban, átlagosan az alvásuk 21,2 százalékát töltötték mély álomban, a többieknél ez a szám 19.9% volt.

Ám egy kivételről biztosan tudunk: a HIIT, vagyis a magas intenzitású interval tréning nem javasolt lefekvés előtt. Egy ilyen intenzív edzésen ugyanis a pulzus annyira felmegy, hogy utána sokkal több idő kell neki a visszaálláshoz, elaludni pedig nehéz utána - vallja Christina Spengler tanulmányvezető.

De a normál futások, közepes intenzitású edzések igenis nagyon jó opciók este, és nem csak azért, mert alaposan kifárasztanak - a következő pozitív hatásokkal is büszkélkednek:

futás, alvás,
Forrás: Unsplash/Shane

Bőven van energiád

Az esti futás egyik előnye, hogy nap közben bátran ehetsz, sőt, időd is van a tápanyagokat megemészteni. Általánosságban elmondható, hogy előnyös, ha az utolsó étkezés és az edzés kezdete között legalább két óra telik el, hogy kihasználhasd az üzemanyagok előnyeit, és elkerüld az emésztőrendszeri problémákat.

Ha lefekvés előtt és vacsora után futsz, akkor érdemes futás után is harapni valamit: a fehérje és az összetett szénhidrátok egy esti futás után segítik a szervezet feltöltődését és erősebbé válását.

Fokozott motiváció

Sok futó motiváltabbnak érzi magát az esti futásokon, mert ilyenkor tudják átgondolni a napot, megszabadulni az aznapi feszültségtől, stressztől, mindezt még elalvás előtt.

Következetesség az edzésben

Sok mindenre megtanít az esti futás - például arra, hogy következetes legyél. De hiába szuper opció a nap végén edzeni, sokan amiatt buknak el, mert este mindig van ennél jobb program. Ám ha képtelen vagy reggeli futóvá válni, és nap közben dolgozol, akkor nagyjából ez az opció marad csak - így az esti futás megtanít arra, hogy bizony időnként le kell mondani programokról azért, hogy a sportra is szánj időt.

Könnyebben bemelegszünk este

Míg reggel jópár perc kell, hogy a hosszú éjszakai alvás után életet leheljünk a testünkbe, az esti futásoknál minden könnyebben megy, hiszen egész nap talpon vagy előtte. Persze ettől ne lógd el a bemelegítést!

A pihentető alvás titka: a tökéletes matrac

Ne feledd, hiába teszel meg mindent, ha kényelmetlen az ágyad vagy a matracod. Most itt a lehetőség ezen segíteni: 2022.05.12 - 2022.05.15 között, a JOY-Napok alatt a Dormeonál szuper kedvezmények várnak, ha fedőmatracot vásárolnál!