Borítókép: Így hat a karácsonyi buliszezon a futásaidra

Így hat a karácsonyi buliszezon a futásaidra

Forrás: Europress
Ha december, akkor céges bulik tömkelege, és ilyenkor sokkal nehezebb tartani egy edzéstervet is…

Ilyenkor teljesen természetes, ha több alkoholt fogyasztasz, mint egyébként, kevesebbet alszol, és esetleg még az étkezéseid sem annyira egészségesek. Ha most épp nem készülsz semmilyen futóeseményre, és a formádat sem akarod tartani, nem gond, ha engedsz a gyeplőn. De mi van akkor, ha fontos, hogy ne romoljon sokat a teljesítményed?

Nos, tudnod kell, hogy alkohol csökkenti azoknak a hormonoknak a termelődését, amelyek a regenerációban segítenek, és amelyek által jobb lehet a teljesítményed. Sőt, ha egy bulis este után futni akarsz, számíts rá, hogy nem csak rosszul fog esni, de akármennyire erőlködsz, rossz teljesítményt nyújtasz majd. Inkább aludd ki magad, amennyire lehet, és a legközelebbi kipihentebb napodon eddz.

Nem csak az alkoholfogyasztás, de a kialvatlanság is rontja a teljesítményt és a sérülések veszélyét. Ha futsz, biztosan tudod, hogy a fejlődésed nem csak azon múlik, hogy hány kilométert nyomsz le, és mennyit edzel, hanem azon is, hogy közöttük miként regenerálódsz, hogyan alszol, mit eszel!

Hogyan tudsz mégis normálisan futni ebben az őrült időszakban? Ezeket a szabályokat tartsd be:

  1. Ha egyébként nem, akkor most tutira iktass be minden hétre egy masszázst/szaunát/jógát, mert ezek segítik a gyorsabb regenerációt.

  2. A reggeli a nehéz reggeleken mindig valami igazán tápanyagdús legyen, és ne egy kávé-pirítós kombóra szavazz! Egy rántotta sonkával, spenóttal, tökmaggal például tökéletes választás, hiszen feltölt energiával. Egyél mellé egy teljeskiőrlésű kenyeret is.

  3. Amikor megteheted, mert mondjuk nem egy rendezvényre mész, bújj ágyba extra korán: ha tudod, hogy a következő este parti lesz, kuckózz be már 9-kor, és tutira korábban elszenderülsz. Így már előre betárazol alvásból.

  4. Fogyassz több folyadékot a megszokottnál. (Aztán tartsd meg ezt a jó szokásodat!)