félmaraton, gyorsasági állóképesség fejlesztés,

Félmaratont futsz idén tavasszal? Mutatunk egy remek gyorsasági állóképesség fejlesztő edzést!

Forrás: Getty Images
A legtöbb félmaratonra edző a hosszú futásokat a tempó futásokkal kombinálva teszteli a szervezetét a céltávhoz és a célidőhöz. Ez is szuper, de most nézzünk egy olyan edzéstípust, ami egyszerűbb, mint a tempófutás, még is jól fejleszti az erő-állóképességet.

A félmaraton nem könnyű, ha tényleg oda szeretnéd magad tenni a futás során. Ha először futod, akkor pedig azért nem, mert nincs még rutin és tapasztalat arra, hogy mire számíts. A jó félmaraton stratégiájának lényege, hogy korán, a táv elején beállítod a céltempót, ami nagyjából egy 15-16 km-es távhoz igazítható iramot jelenti és attól függően, hogy milyen állapotban vagy, a táv végén növelheted a tempót, hogy a célban igazán úgy érezd, kifutottad magad. Akár tapasztalt, akár első félmaratonjára készülő futó vagy, alkalmazhatod a következő edzéstípust, amivel teljesítményt és sebességet növelhetsz.

Edzés: négy-hat ismétléssel fuss 2 kilométert félmaratoni versenytempóban, majd fuss 1 km-t lassabb, de nem lassú iramban.

Kezd az edzést 15-20 perces könnyű iramú kocogással, amivel bemelegíted az izomzatodat. Ezt követően kezd el az első 2 km-es szakaszt félmaratoni versenytempóban, majd fuss 1 km-t könnyebb iramban, körülbelül 30-40 másodperccel lassabb legyen, mint a gyors szakasz.

Például, ha a célidőd 1:40:00, a 2 km-es ismétléseket 4:44 perc/km körüli sebességgel vagy kicsit gyorsabban kell megtenned, minden 2 km-es szakaszt 9:28 körüli idő alatt teljesítve. A könnyű szakaszokat pedig 5:15 perc/km körül kell futni. Fontos, hogy ne fusd el az edzés elejét, mert az teljesen tönkre teheti a többi szakasz tempóját is.

Ennek az edzésnek az ötlete, hogy egy versenynapi élményt szimuláljon, és a hosszú pihenéssel biztosított legyen az, hogy minden egyes tempós szakasz során „kényelmes” legyen a céltempóban haladni. Egyben azt is tudod tesztelni, hogyan lőtted be a céltempódat. Ha nem tudod a négy (hat) ismétlést végrehajtani a kitűzött ütemben, akkor a céltempót túl ambiciózusnak mondhatjuk. Ha ez a helyzet, próbáld meg az edzést legközelebb 3-5 másodperccel lassabb iramban, az eredmény és az érzések megmutatják, hogy jól választottál-e vagy tovább kell lassítanod.

Ahogy fejlődsz a futott edzések hatására, a szervezeted az aerob állóképességre fog támaszkodni, akárcsak a félmaraton kilométereinél. Érdemes ezt az edzéstípust a felkészülés során többször is bevetni, hogy végül olyan tempót válassz a célversenyen, amelyet a táv egészén bírni fogsz.

Runner’s World 2022/01 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/01 (digitális verzió)

Tavasszal indul be igazán a futóélet, egyre több a verseny, mi pedig igyekeztünk rengeteg hasznos tanácsot és érdekességet összegyűjteni számodra, hogy a legtöbbet hozd ki magadból. Akár az a célod, hogy ledobj pár kilót, esetleg szeretnél az időeredményeden javítani, vagy most fogsz először egy nagyobb távot lefutni, de akkor is, ha jelenleg nem a teljesítmény motivál, csupán az, hogy élvezd a futást! Ha kitűzted a vágyott célt, bizony nagyon sok akadály húzhatja keresztül a számításaidat, akár egy betegség vagy sérülés, egy nem várt járvány, vagy sokkal súlyosabb helyzetek a világban. De vajon ilyenkor mi a teendő? Erre is vannak tippjeink! A magazinban számos inspiráló interjút találsz, köztük egyet a 86 éves Európa-bajnok sprinter Lóki Tamásné Marika nénivel, aki minden nap edz, komoly versenycéljai vannak, és annyi energia árad belőle, hogy minden olvasónknak jutna belőle! Wossala Rozina új oldaláról mutatkozik be nálunk – korábban a TV-ből ismerhetted, és bizony nagyon máshogy emlékezhetsz rá. Azóta azonban élete csúcsformájába lendült, imád bringázni és futni, na meg az étkezését is jelentősen átalakította. Erről mesélt a legfrissebb számunkban! Simonyi Balázs pedig a maratonfutás legendájának járt utána, úgyhogy az is kiderül, honnan ered a történet, mi az igazság belőle, és valójában mi történt Marathónnál. Érdemes elolvasni!

 

995 Ft

1095 Ft