futás,felkészülés

5 szakértői tipp arra az esetre, ha nincs sok időd edzeni

Forrás: getty images
Ha téged is szorít az idő, viszont nem szeretnéd teljesen kihagyni az edzést, jól jöhetnek a következő szakértői tanácsok.

Néhány apró módosítással ugyanis sokkal többet hozhatsz ki az edzéseidből. Íme a Jane Hamilton fizikoterapeuta és futóedző jótanácsai:

Növeld a tempódat!

Minél gyorsabban futsz, annál keményebb edzésben lesz részed. Ilyenkor egy-egy rövidebb futást feldobhatsz egy középső gyorsabb résszel a középső 3-4 kilométeren. Ezt a versenytempóban tedd, így amellett, hogy hamarabb végzel, a pace-edet is be tudod gyakorolni. Ennél rövidebb távok esetén 200 vagy 400 méteres résztávozásra cseréld a futást.

Csökkentsd a regenerációs időszakot a résztávok között!

A levezető 400 méterek helyett inkább 300 vagy 200 métert fuss, így máris megspóroltál pár percet. Ezzel szintén növelheted az edzés intenzitását. Arra viszont figyelj, hogy ha úgy érzed, ez az idő kevés a megfelelő regenerációra, akkor inkább csökkentsd a távot.

Fartlekezz!

A farlek szuper időspóroló módszer is lehet. Törekedj arra, hogy 1-2 percig gyorsulj, aztán lassíts vissza lazább tempóra. Az ennél rövidebb gyors részek azért veszélyesek, mert túlságosan felgyorsulhatsz közben.

Irány az emelkedő!

Még ha sík terepen is futsz a versenyen, akkor is sokat profitálhatsz az emelkedős futásokból, mert növelheted velük a tempódat és erősödhetsz is.

Tervezz okosan!

Ha huzamosabb ideig nem tudsz megfelelően készülni a versenyre, érdemes rövidebb távra módosítanod. És persze az sem árt, ha olyan edzéstervet követsz, ami bőven hagy időt a felkészülésre (például 12-18 heteset válassz). A rövidebb edzéseket egyébként könnyebben be tudod pótolni, a hosszú futásokkal viszont nehezebb dolgod lesz - ezt mérlegeld majd, mielőtt belevágnál a felkészülésbe.

Olvasnál még a témában?