futas

A technika, amitől jobban bírod majd fejben a hosszú távokat

Forrás: Getty Images
Van, aki kifejezetten szeret hosszú távokat futni, és imád addig a gondolataival lenni, míg másoknak nehézséget okoz, hiszen fejben ijesztőnek tűnhet a megszokottnál jóval hosszabb távok lefutása.

Ha te is az utóbbi csoportba tartozol, próbáld ki a szeletelő módszert, ami segíthet egyszerűbben legyőzhető távolságként kezelni a hosszú edzéseket is. Több változatban is kipróbálhatod:

Szeleteld fel a távot

Ha például a maratonra készülsz, és az edzéstervben jön az első félmaratontól hosszabb edzés, legyen az egy 26, 30, 35km-es szakasz, darabold fel 3-4 olyan részre, amit fejben könnyűnek gondolsz, amit biztonsággal futsz. Mondjuk 30km esetében jöhet egy 3X10-es, de nem is feltétlenül muszáj egyenlő szeletekre vágni a távot. A lényeg, hogy minden egyes szakaszt kezdj és fejezz be fejben, és olyankor csak arra koncentrálj, az legyen a kitűzött cél. Amikor indul az újabb kör, akkor állítsd be újra a testtartásod, figyelj oda a légzésedre, és összpontosíts arra, hogy most kezdesz el futni. Talán olvasva nem tűnik hatékonynak, de ha kipróbálod, és tényleg rákoncentrálsz, rengeteget fog segíteni, nem véletlenül oly gyakori mentális technika a futók körében.

futas
Forrás: Getty Images

Feldarabolt hallgatnivaló

Készíts magadnak olyan zenelistát, amin bizonyos időközönként más stílusú zenék következnek, és mindig az adott stílusra fókuszálj. Vagy, ha jobban szeretsz podcastet vagy hangoskönyvet hallgatni, akkor az adott epizód legyen a határ.

Szeleteld megállókra a távot

Tervezd el, hogy merre futsz, és jelöld meg előre, hogy hol frissítesz majd. Mindig az adott „megállóig” fuss, az legyen a cél, addig kell elmenned.

Darabold fel az időt

Ha nem szeretnéd távra, akkor időre is feloszthatod az edzést. Jöhet 4 X 40 perces szakasz, és mindig csak az adott 40 perc legyen a teljesítendő cél.

A daraboló módszer megtöri a monotóniát és általa sokkal beláthatóbbnak tűnik majd a távolság, amit le szeretnél győzni. Alkalmazhatod edzéseken, de akár a versenyen is. Félmaratonon a 3X7km-es szakasz a legkézenfekvőbb, de az útvonalat megnézve, különböző pontokhoz is tervezheted a szakaszokat.

Kitartást a hosszú futásokhoz!