kellemetlenség futás közben, fájdalom futás közben, sérülés,

Hogyan tehetsz különbséget kezdődő sérülés vagy ártalmatlan kellemetlenség között?

Forrás: Getty Images
A tudatos edzésmukát végzők gyakran számolnak be arról, hogy olykor kellemetlen a futás, főleg magas intenzitáson és olyankor, amikor már nem friss, pihent az izomzat. Tudjuk, hogy ezek az érzetek hozzátartoznak a fejlődéshez és szükségesek a célok eléréséhez.

Viszont fontos érezni, hogy mikor jön el az a pont, amikor olyan fájdalmakat kell elviselni, ami már inkább a sérülés előjele. Elmondható, hogy valójában a futás nem lehet fájdalmas még akkor sem, ha küzdesz 1-1 résztáv végén azért, hogy elérd a kívánt tempót vagy pulzust. Kellemetlen, feszítő, égő érzés persze megjelenhet izomzat szerte, ami abban a pillanatban, ahogy lassulsz, rögtön enyhül, majd teljesen elmúlik. Tehát a futás lehet kellemetlen, sőt kényelmetlen, de soha nem jó, ha fájdalmas. Ezt a két érzést kell jól megkülönböztetni egymástól.

4 db kineziológiai szalag - zöld

4 db kineziológiai szalag - zöld

A kineziológiai szalagot különösen a krónikus fájdalom, izom- és ízületi rendellenességek mérséklésére lehet gyorsan és hatékonyan alkalmazni. Fájdalommentes és hatékony segítséget nyújt ficamok, húzódások, sportsérülések, gerinc- és végtagfájdalmak kezelésekor, valamint mozgásszervi műtétek utáni rehabilitációban is. De alkalmazható menstruációs panaszok enyhítésére is. A felhelyezett tapasz hatására a bőr és a szövetek fellazulnak, a nyirokfolyadék áramlása intenzívebbé válik, javul a vérkeringés, és csökken a fájdalom receptorokra nehezedő nyomása is. Stabilizálja az izmokat, ízületeket, mentesíti a sérült szövetek terhelését, megakadályozza az izomgörcsök kialakulását illetve csökkenti a gyulladások bekövetkezésének lehetőségét.

A terméket a megrendeléstől számított 3-5 munkanapon belül tudjuk kiszállíttatni.

6390 Ft

Lauren Roberts torontói gyógytornász azt mondja, ha futás közben érzel némi fájdalmat, az azt jelenti, hogy a sérülés elindult. Persze sok különböző típusú sérülés létezik - van, amin túl lehet esni úgy is, hogy valamilyen szintű terhelés megmarad, vagyis a gyógyulás alatt is futsz. „Nagy különbség van az elfogadható fájdalom és a kellemetlen fájdalom között. Utóbbi esetben abba kell hagyni a futást. Például bármilyen szúró vagy éles érzés azt jelenti, hogy rögtön állj meg! Mindegy, hogy emiatt haza kell sétálnod, vagy telefonon kell segítséget hívnod, ne folytasd a futást lassan sem! Ha viszont csak kellemetlenség gyötör, ami egy 10-es fájdalomskálán nagyjából 4-es számot kapna, nem kell feltétlenül pánikba esni.”

fájdalom futás közben, sérülés,
Forrás: Getty Images

Jelek, amik sérülésre utalnak

A szakember szerint, ha futás közben valami szokatlan érzet jelenik meg, először is azt kell megfigyelni, hogy a futást követő órákban és napokban, hogyan változik. Ha a kellemetlenség vagy enyhe fájdalom egy nap múlva is fennáll, már légy résen. Nem feltétlenül van baj, de szem előtt kell tartani a következő napokban végzett edzéseket, esetleg érdemes könnyíteni azokon vagy futás helyett más mozgásformát választani. Ennek hatására két nap múlva már érezhetően csökkennie kell az érzetnek.

A futók olykor összekeverik a sérülést és a DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness – később jelentkező izomláz) jelenségét. Mindkettő kényelmetlenséget okoz, de a DOMS-szal nem jár éles vagy szúró fájdalom, sokkal inkább olyan érzés, mintha nagyon fáradt lenne az izomzat, ami ráadásul feszes is. „Piros jelzést kap minden olyan fájdalom, ami meghaladja a négyet a 10-es skálán és éles, szúró kellemetlenséggel jár” - mondja a szakember.

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin

 

 

1495 Ft

1995 Ft

Mi van akkor, ha edzés közben idővel enyhül a kellemetlenség?

Egy nehezebb edzésciklus közben gyakori, hogy ha terhelt, fáradt izomzattal indulsz, az első kilométereken még nehézségeket érzek, aztán – szoktuk mondani – bemelegednek a lábak és jó érzésekkel zajlik az edzés. Lauren szerint érdemes óvatosnak lenni ebben a helyzetben is, de nem feltétlenül indokolt abbahagyni a futást. „Ezt az állapotot okozhatja valamilyen alacsony fokú krónikus izom- vagy ínfeszültség, ami adódhat a magasabb edzésterhelésből.” Viszont ahhoz, hogy ne keletkezzen komolyabb kellemetlenség, érdemes mielőbb felkeresni egy jó sportmasszőrt, de a nyújtás, hengerezés amolyan kötelező terápia, ilyen esetekben. Ezekkel a nehézségekkel általában azok a futók találkoznak, akik izomzata még nem szokott hozzá a nagyobb edzésmennyiséghez vagy a nehezebb edzésekhez. Nem kell megijedni, de figyelmet kell szentelni az izomzat regenerációjára, mert ha ezt elmulasztod, abból viszont keletkezhet sérülés.