Borítókép: 6 tipp ahhoz, hogy tudatosabb és eredményesebb futóvá válj

6 tipp ahhoz, hogy tudatosabb és eredményesebb futóvá válj

A legeredményesebb futók hallgatnak arra, amit a testük üzen számukra. De fontos kérdés ez valójában?

Ahhoz, hogy eredményesebb futóvá válj, nem elengedő, hogy kézhez kapj egy szuper edzéstervet. Ennél jóval fontosabb, hogy a tervet összhangba hozd a saját szervezeteddel. Futóként meg kell tanulni értelmezni a test üzeneteit és jeleit.

Ehhez a tudáshoz adunk 6 fontos szempontot:

1. Bízz magadban!

A tested tudja, mire képes. Az edzéseken keresztül megtanulja a feladatát és folyamatosan visszajelzi a határait, miközben fejlődik a teljesítmény. Ezt a tudást közvetíti az elme felé, ami alapján kialakul az önbizalom, hiányában pedig a kétely, hogy képes vagyok-e például az egyéni legjobb félmaratonom idején javítani. Ha hiszel magadban (természetesen a realitások talaján maradva), a tested is teszi a dolgát és meglesz az az álomidő!

2. Fuss örömmel!

Minél hatékonyabb az edzés, annál inkább élvezni fogod. Ezzel szemben, ha nem élvezed a futást, az az egyik legkorábbi jele lehet a túledzésnek. Hogy jól érzed magad futás közben egyáltalán nem mellékes tényező, sőt nagyon is fontos. Nagyon figyelj arra, hogy örömmel töltsön el a futás, ha pedig nem ez a helyzet, csökkentsd az edzések mennyiségét, nehézségét, vagy pihenj pár napot!

A cikk folytatódik a galériában!