Borítókép: HIIT-edzés - Kis dózisban is az agy megmentője

HIIT-edzés - Kis dózisban is az agy megmentője

Forrás: runnersworld.com
Floridai szakembereknek sikerült bizonyítaniuk, milyen pozitív hatásai vannak az edzésmódszernek.

Több kutatás is bizonyította már, hogy egy kisebb súlyfelesleg káros hatással lehet az egészségünkre, elég csak a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának növekedésére gondolni. Egy friss tanulmány nemrég azt is rögzítette, hogy a túlsúly miatt az agyunk is károsodhat. A HIIT-edzésekkel azonban ezt megelőzhetjük, erre jutottak legalábbis a szakemberek.

Tizenkét önkéntes vállalkozott arra, hogy átmenetileg a tudomány szolgálatába állítja a testét, közülük néhányan átlagos testalkatúak voltak 18.5 és 24.9 közötti BMI-vel, néhányan pedig túlsúllyal küzdöttek (BMI: 30+). Mindannyian öt perces bemelegítő gyakorlatok után négy 4 perces HIIT-gyakorlatot végeztek el futópadon 3 perces pihenőkkel.

A tréning végeztével a szakemberek egy konkrét protein (BDNF) mennyiségére voltak kíváncsiak, és arra jutottak, hogy a túlsúlyos önkénteseknél nagyságrendekkel több BDNF szabadult fel. A protein alacsony szintja Alzheimer- és Parkinson-kórt eredményezhet, ezért különösen fontos, hogy a normális értékhatáron belül mozogjon a szervezetben.

A HIIT-edzések hatására megállt a BDNF-szint drasztikus csökkenése a túlsúlyos embereknél, akiknek ennek tükrében azt javasoltuk, alkalmazzák többször ezt a fajta edzésmódszert
nyilatkozta Chun-Jung Huang, a tanulmány egyik vezetője.

A HIIT-edzések ráadásul az átlagos testalkatú embereknél is pozitív eredményeket hoztak, úgyhogy épp itt az ideje, hogy te is elkezd alkalmazni ezeket.