futás, futás télen

A hidegben lassabban futunk?

Forrás: Getty Images
Bár nincs rossz futóidő, csak rosszul öltözött futó, bizonyos időjárási körülmények között és hőmérsékleten nem könnyű jól teljesíteni!

Nagy hőségben, magas páratartalommal is igazán küzdelmes tud lenni egy-egy futás, azonban a hideg idő is nehezíti a dolgunkat. Egész pontosan nem a hideg idő, hanem ahogyan a testünk reagál rá.

Szakértők szerint a legoptimálisabb hőmérséklet futáshoz a 7 fok, de mivel az időjárást nem tudjuk befolyásolni, ritkán ideálisak a körülmények. Ezen a hőfokon kell a legkevesebb energiát felhasználnia a szervezetünknek, hogy fenntartsa a test ideális maghőmérsékletét, így könnyebb a lehető legjobb tempót kihozni magunkból. Amikor a hőmérséklet nagyon megugrik vagy lecsökken ehhez képest, a testnek több energiát kell arra fordítania, hogy ideális maradjon a hőmérséklete, így nehezebb fenntartani a teljesítményt is.

  • Testmozgás közben a szervezetünk hőt termel, amit a saját hűtési folyamataival próbál kompenzálni. Egy ideig. Hiszen, amikor már komolyabb mínuszokba csap át a hőfok, a test mozgással történő hőtermelése nem feltétlenül elegendő.

  • Futás közben a legtöbb vér az izmokhoz áramlik, viszont hidegben (például mínusz 10 fok alatt) a testnek azon is dolgoznia kell, hogy a létfontosságú szerveket melegen tartsa. Így kevesebb vér és oxigén jut az izmokhoz, ami rosszabb teljesítményt és lassabb tempót eredményez.

  • Amire nagyon kell figyelni, hogy abban a pillanatban, hogy megállsz, még több vér áramlik a szervekhez, az izmok pedig gyorsan kihűlnek, és sokkal nehezebb újra elkezdeni a mozgást, mint melegebb időben.
futás télen
Forrás: Getty Images

Az megállapítható, hogy a jelenleg Magyarországon mért téli hőmérséklet még nem befolyásolja negatívan a teljesítményt, hiszen annyira nincs nagy lehűlés, viszont mindenképpen érdemes odafigyelni arra, hogy rétegesen és megfelelően öltözz fel.

Nem szabad túlöltözni sem, mindig adj hozzá 10 fokot a pillanatnyi hőmérséklethez, és ahhoz mérten válassz ruhákat. Nem baj, ha az első pár percben fázol, futás közben úgyis bemelegedsz, azonban ilyenkor fokozottan figyelj a bemelegítésre, és futás után azonnal vedd le a lakásba érve az izzadt cuccaidat. Hideg szélben egy kesztyű is jó szolgálatot tesz, a torkodat és füledet pedig természetesen védd.

Jó futásokat kívánunk a téli időszakban is!