Borítókép: A helyes futás alapszabályai

A helyes futás alapszabályai

Egyik lábadat teszed a másik után – elvileg a futás ennyi. Nem hangzik túl bonyolultnak. Azonban ha a futótechnikád nem megfelelő, könnyen olyan sérülésekkel szembesülhetsz, amelyek akár abban is megakadályozhatnak, hogy folytasd a futást. A következőkben olyan típushibákat mutatunk be, amelyekbe jobb, ha nem esel bele.


A fej


Fuss emelt fővel, így megelőzheted, hogy beálljon a nyakad és a légzésed is könnyebb lesz. Figyelj, hogy ne lóbáld a fejed futás közben, és ne is emeld le-föl, mert ezek miatt nyaki problémák alakulhatnak ki. Arra is figyelj, hogy arcizmaid lazák legyenek, viselj napszemüveget, ha szükséges, és ne szorítsd össze az állkapcsod, ez utóbbiak ugyanis fejfájáshoz vezethetnek.

A váll


Lehet, hogy észre sem veszed, és felhúzott vállakkal futsz. Ezért bizonyos időközönként vegyél egy nagy levegőt futás közben, és miközben kifújod, lazítsd el a vállad és a felsőtested. Arra is figyelj, hogy a vállad egy vonalban legyen a csípőddel. Ha a felsőtested egy kicsit is előre vagy esetleg hátrafele dől, nagyon nagy nyomás nehezedik a hát alsó részére és a térdre, ez pedig sérüléshez vezethet.

A kar


A csápolást és kapálózást hagyd a diszkóba. A karodnak futás közben nem is kéne elmozdulni a tested középvonalától – ez rengeteg plusz energiát emészt fel, fárasztja az izmokat és akadályozza a dinamikus előrehaladást. Ahhoz, hogy fokozd a teljesítményed, figyelj arra, hogy egyenletesen mozgasd a karod, és a könyököd derékszögben legyen behajlítva.

A kéz


Ha ökölbe szorítod a kezed, azzal a karod és a vállad is megfeszül, ami nagyon fárasztja az izmokat és ráadásul fájdalmat is okoz. Arról nem is beszélve, hogy úgy nézel ki tőle, mintha méregből futnál. A legjobb, ha úgy teszel, mintha egy tojást tartanál a tenyeredben. Ha átlagos tempóban futsz, a kezed nem emelkedjen a melled fölé.

A csípő és a has


Sok futó panaszkodik derékfájdalmakról, aminek az az oka, hogy nem használják a hasizmukat. Miközben futsz, próbálj meg arra is figyelni, hogy a köldököd a gerinced felé tartson, így stabilan tarthatod a medencéd és a gerinced alsó részét. A csípőd a vállad vonalában legyen.

A láb


Még a futók között sincs egyetértés, a lábad melyik részének kell először landolnia futás közben. Annak érdekében, hogy a lehető legkisebb nyomás nehezedjen a bokára és a térdre, valamint hogy a lehető legnagyobb erővel tudj elrugaszkodni a földről, érdemes a talp középső részével érkezni. A lábfej legyen egyvonalban a térddel és a mellkassal, miközben földet ér. Ezután gyorsan gördülj végig a talpadon. Nagyon fontos, hogy lágyan érkezz a talajra – ha trappolsz, az nagyon rossz jel. Képzeld azt, hogy elegáns őz vagy, aki csak úgy szökell.