terepfutó, terepfutás, Csanya, edzéstippek,

Három fontos tanács Csanyától, ha most készülsz életed első terepfutására

Forrás: Csanya archív
A terepfutás valahogy ritkán olyan, hogy egyik nap felkel a városi futó és elindul egyedül a hegyre. Pláne nem egy női futó. Pedig azaz igazság, hogy nem kell túlgondolni a futósport ezen válfaját sem.

A legnépesebb hazai terepversenyek szervezőjét kérdeztük arról, hogy mit tanácsolna kezdő futóknak az első terepes szárnypróbálgatások előtt. Csanya 2007 óta szervez terepfutó versenyeket. A legnagyobb hazai terepverseny, az Ultra-Trail Hungary és megannyi kisebb-nagyobb terepes esemény kitalálója és megalkotója.

Ami fontos tehát…

1. El kell engedni a megszokott tempókat és távokat

Ez sokszor nehéz a síkfutás után. Kezdj barátkozni a gondolattal, hogy valószínű fogsz gyalogolni az edzések során. Ez persze a terep adottságaitól is függ, attól, hogy mennyire nehéz, technikás, szintes hegyvidéken futsz. A terepfutás ebből a szempontból más, mint a síkfutás, nem érdemes összehasonlítani a kettőt, mert abból származhat kudarcélmény és motivációvesztés. Aki síkon 1:45-ös félmaratont fut, terepen lehet, hogy két és fél órát fog, de ezzel nincs semmi gond, csak tudd a helyén kezelni és elfogadni az új időtöltés adta változásokat.

terepfutás, ultrafutás, terepfutó, edzéstippek,
Forrás: Ultra-Trail Hungary

2. Keress társaságot a kezdeti lépésekhez

Sokak számára az erdő idegen közeg, már-már félelmetes, pláne a női futók számára, de társaságban a bátorság és a motiváció is kitart. S hogy hol találj társaságot? Például a közösségi oldalak terepfutó csoportjain keresztül, de vannak közösségi futások is, amik kifejezetten terepen zajlanak. Elmehetsz terepfutó versenyre önkéntesnek is, ahol a terepfutás mellett belekóstolhatsz az útvonaljelölésbe vagy bontásba tapasztalt terepfutótársad vezetésével. Innen egy lépés, ha magad nevezel terepfutó versenyre. Ne zavarjon, hogy kezdő vagy, és ne úgy gondolj a versenyre, ahol győzni kell, viszont jelölt útvonalon, társaságban futhatsz és még frissítést is kapsz a pályán.

3. Felszerelés

Tereptől és évszaktól függ, hogy kell-e külön futócipő az első terepfutásokhoz. Ha jó időben, jó terepviszonyok időszakában kezdesz futni, akkor meglévő aszfaltos futócipődben is nyugodtan elmehetsz erdőbe futni. Én persze megrögzötten terepfutócipőt javaslok mindenkinek, még pedig azért, mert sok olyan tulajdonsága van, ami miatt még élvezhetőbbé válik a terepfutás, illetve egy jó és kényelmes terepfutó cipő plusz motivációt ad, hiszen, ha áldoztál rá, akkor érdemes használni is.

A felszerelést érdemes egy rugalmas futóövvel is kiegészíteni, bár ez a tárolóeszköz aszfaltos futók számára is jó szolgálatot tesz, hiszen stabilan felfekszik a törzsre és úgy lehet bennük a legfontosabb holmikat tárolni, hogy azok nem lötyögnek föl és le, illetve nem csúszkálnak körbe. Telefon, pénz, némi folyadék, egy gél és egy csomag zsebkendő elfér benne kényelmesen. Mivel a terepfutások során nem biztos, hogy lakott területet érint az útvonal, érdemes készülni arra, hogy legalább minimális frissítés legyen nálad.