futás kutyával,futás melegben,terepfutás

Mire ügyelj, ha kutyával futsz melegben?

Forrás: Getty Images
Pár hónapja kezdtem kutyával futni komolyabban, és mostanra kiderült, hogy még a legrövidebb közös futások során is vinnem kell neki pár holmit, főleg, amióta melegszik az idő. Szuper hír, hogy ezeket a Joy-Napok Digital Edition alatt kedvezményesen lehet beszerezni!

Hosszú éveken át főként egyedül futottam. Egészen pontosan azóta, amióta anya lettem. Nehezebb anyaként fix időpontokat leszervezni, ha pedig mégis sikerül, nem biztos, hogy a potenciális futótárs ráér. Aztán pedig bejött ismét az életembe a pulzuskontroll, ami szintén bonyolítja a dolgot, hiszen az én pulzuskontrollommal nem biztos, hogy a másik akar, tud, hajlandó edzeni.

De Vanda, akiről már korábban írtam, egészen komoly futótársammá vált az elmúlt hónapokban. Tavaly év végén még csak kóstolgattuk a közös futásokat, leginkább pórázon és rövidebbeket mentünk együtt. Év eleje óta viszont elkezdem tudatosan felépíteni őt futóként. Néhány hónap alatt eljutottunk oda, hogy szinte mindenféle edzéstípushoz tud csatlakozni. Mivel alapvetően terepen futok vele és ő szabadon van, ráadásul nincs gyors alaptempóm, Vanda számára nem igazán megterhelőek az edzések, mert saját iramban, meg-megállva, leginkább kocogva tud velem tartani.

futás kutyával,terepfutás,Kékestető

A leghosszabb edzőhete 76 km volt, amit 6 futásból raktunk össze, a leghosszabb futása szűk 3 óra 24 km-rel és 900 méter szintemelkedéssel, a Mátrában tettük meg ezt a kört, de járt már a Börzsöny legmagasabb csúcsain, a Pilisben és egész jól ismeri a Hármashatár-hegy körüli ösvényeket.

Az egyetlen igazán nehezítő körülmény számára a meleg. A hőmérséklet emelkedésével az edzésidőket és az edzésidőpontokat nagyon meg kell válogatnunk, mint ahogyan az útvonalainkat is érdemes úgy összeállítani, hogy érintsen kutat vagy patakot.

Általában ezeket a holmikat szoktam magammal vinni, ha együtt futunk:
  • hám és póráz,
  • víz és itatótál,
  • fél marék száraz táp vagy jutalomfalat,
  • környezetbarát ürüléktartó zsák
  • takaró az autóba (félhosszú bundájába klasszul beleragadnak a levelek, apró termések, ha pedig patakokat is érint az utunk, a lábain lévő fehér „zoknikat” egyszerűen feketére cseréli)

Élősködők ellen havonta kap tablettát, így például a kullancsokkal szemben csak annyit kell tennem, hogy ha belefúrja magát 1-1 példány, kiszedem, de rendszerint már holt állapotában. Egyébként majd minden futás alkalmával van benne!

terepfutás,Pilis-hegység,futás kutyával

Ráadásul szuper hír, hogy mindenféle kutyás felszerelést, kiegészítőt a Joy-Napok DIGITAL SPECIAL kuponjai között található 4 My Dog Store webáruházban 20%-os kedvezménnyel vásárolhatod meg a 2020. 05. 14–17 közötti és a 2020. 06. 22–28 közötti időszakban.

És, hogy miért jó kutyával futni? Mert mindig ráér, kellően lelkes, nem hátráltat és nem bánja azt sem, ha leginkább csendben vagyunk…