fitt, nő,

Minél fittebb vagy, annál gyorsabban égeti a tested a zsírt

Forrás: Walter Lee Olivares de la Cruz/Unsplash
Eddig is tudtuk, mennyire fontos a rendszeres mozgás - egy friss kutatásból azonban kiderült, van még egy nagyon fontos ok, amiért érdemes rávenni magad a mozgásra!

Ismét egy bizonyíték arra, hogy a rendszeres testmozgás hatékonyabbá teszi testben zajló folyamatokat: az állóképességi sportolók gyorsabban égetik el a zsírt, pláne a nők - derült ki egy új kutatásból.

Az International Journal of Sport Nutrition & Exercise Medicine kutatásában 73 nőt és férfit vizsgáltak meg, olyanokat, akik különböző szinteken ugyan, de rendszeresen edzettek a felmérés előtt. A vizsgálatban résztvevőknél ez után 28 napig, bizonyos időközönként, úgy, hogy meghatározott időkben biciklizniük kellett, nézték a nyugalmi anyagcserét - vagyis az elégetett kalóriák mennyiségét, amikor a test teljesen nyugalmi állapotban van, illetve a csúcs zsíroxidációt - azt, milyen gyorsan alakul energiává a zsír.

Azok, akik rendszeresen sportoltak, mielőtt részt vettek a vizsgálatban - különösen a nők -, hatékonyabban égettek zsírt kerékpározás közben - állapították meg a kutatók.

Egy másik kutatásban pedig a szakemberek egy kicsit mélyebbre ástak, megnézve, milyen tényezők okozhatták a fentieket. Zsír- és izombiopsziákat vettek a tanulmány résztvevőitől, és elemezték a fehérjeszinteben lévő eltéréseket, amelyek befolyásolhatják a zsírégetés képességét.

Megállapították, hogy az izomban lévő egyes fehérjék fontos szerepet játszanak a tárolt zsír kisebb zsírsavakra bontásában, amelyeket aztán más fehérjék a sejtekbe szállítanak - amelyek később energiahordozókká alakulnak. Akik rendszeresen sportoltak, azok testében több ilyen fehérje volt.

Egyik kutatás sem tudta pontosan meghatározni, hogy a nőknél ennek a hatása miért látványosabb, mint a férfiaknál, de összefüggésbe hozható azzal a ténnyel, hogy a nők általában nagyobb mértékben támaszkodnak a zsírra mint üzemanyagforrásra, ami előnyösen hat az anyagcseréjükre - állapította meg Chrzanowski-Smith, a kutatás vezetője.

A szakember szerint a nőknél általában a több ösztrogén receptor is szerepet játszhat a zsír oxidációjában.

A nők és a férfiak számára azonban egyaránt az a leglényegesebb, hogy a rendszeres sporttevékenység növeli a test azon képességét, hogy a zsírt üzemanyagforrásként használja; Chrzanowski-Smith szerint ez épít fel több fehérjét a vázizomzatban, és létrehozza ezt a „zsír mint üzemanyag” hatást a szervezetben.

A rendszeres edzés különösen fontos az állóképességi sportolók számára, mivel a hosszú futások általában kimerítik ezeket a döntő fontosságú glikogénkészleteket, és ha jobban tudunk zsírt égetni, ez a hatás minimalizálható.

Runner’s World melléklet 2019 Futóchecklist egész évre, minden évszakra (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2019 Futóchecklist egész évre, minden évszakra (digitális verzió)

 

395 Ft