ultrafutás, felkészülés, edzés, motiváció, fejlődés,

Belekóstolnál idővel az ultrafutásba? Ha igen, erre a 6 dologra számíthatsz!

Forrás: Getty Images / Alasdair Turner
Jól bírod és szereted a hosszabb távokat? Most még messze vagy tőle, de a gondolattal néha-néha már eljátszadozol? Ha így érzel, az ultrafutás valóban jó cél lehet számodra hosszú éveken keresztül.

A többedik maraton teljesítése után sokaknál adja magát a gondolat, hogy a fejlődés egy újabb állomását, az ultrafutást célozzák meg. Ha még éppen az elhatározás előtt talál meg ez a cikk, mondunk 6 okot, amiért érdemes belevágnod ebbe a kemény sportba.

Mentális erő, ami hasznos mindenkor

Minél hosszabb távokat futsz, annál nagyobb jelentősége van annak, hogy milyen mentális képességekkel rendelkezel. Míg a fizikai felkészültség megléte hangsúlyosabb, hogy sikeresen teljesíts például egy félmaratont vagy maratont, addig a maraton fölötti távoknál egyre fontosabb szerepet kap az, hogy fejben mennyire tudsz egyben maradni főként akkor, ha a futás során nehézségekbe ütközöl. Nem véletlenül mondják, hogy az ultrafutás kiváló önismereti tréning is, minél többet gyakorlod a futás eme ágát, annál többet megtudsz önmagadról és egyben mentálisan is erősebbé válsz. Ez a képesség az élet több területén hasznosítható, sőt a rövidebb hosszú futásaid is lehetnek jóval sikeresebbek ennek köszönhetően.

Az ultra magába bolondít menthetetlenül

A megszállottság jelensége abszolút kapcsolódik az ultrafutáshoz. Van, aki szerint ez ijesztő, mások szerint elköteleződés egy életforma felé. Az sem ritka, hogy 1-1 futás vagy verseny közben az ultrafutó azt érzi, „soha többet”, aztán persze, hogy ott áll hónapokkal később egy újabb verseny rajtjában és ezen senki sem csodálkozik. Az erőfeszítés, amit megtesz a futó azért, hogy fizikailag és mentálisan képessé váljon egy ultratáv teljesítésére egészen mély katarzisba torkollik a sikeres célba érkezés után. A megélt nehézségek és fájdalmak egy pillanat alatt válnak köddé a célkapu alatt. Készülj előre ezekre a szélsőséges megélésekre, így talán magadnak sem lesz különös, hogy újra és újra felülírod az elhatározásodat.

ultrafutás, motiváció, futóedzés, ultraverseny, ultratáv, ultrafutó,
Forrás: Getty Images

Még jobban kitárul a versenyek világa

Ha a versenynaptárakat böngészed (akár live, akár virtuális formában), látni fogod, milyen sokféle ultratávú rendezvény van világszerte. A városi és terepmaratonok mellett megjelenik az ultraversenyek széles palettája. Győzd kiválasztani a számodra izgalmasnak tűnő kihívásokat! Versenyezhetsz ugyanúgy utcai rendezvényeken, de nagyon sok az ultratávú terepverseny is. A szomszédos országokban ráadásul magashegyi környezetben is próbára teheted magad, ami persze megint újfajta felkészülési stratégiát igényel, főleg akkor, ha elsősorban a hazai hegyek között tudsz készülni.

Közösség

Az ultrafutók közössége talán még összetartóbb világszerte, hisz egy kisebb szubkultúráról van szó a teljes futótársadalmon belül. Biztos, hogy mindig lesz, akitől tudsz kérdezni, aki tanáccsal lát el edzések, felszerelés, frissítés terén, sőt versenyekről is kaphatsz személyes tapasztalatú visszajelzéseket, amik segítségével könnyebb eldönteni, hogy hol indulj. Fontos, hogy jól válassz, hiszen jóval kevesebb ultratávú versenyen tudsz elindulni évente, mint a rövidebb távok esetén. Sok új ismeretségre és mély barátságokra is szert tehetsz mindezen keresztül.

Eredményesebb lehetsz futóként

Egy ultratávú verseny mezőnyében nem meglepő, ha előrébb végzel, mint egy nagy városi maratonon. Ráadásul vannak távok (vagy időtartamok), ahol nem feltétlenül az nyer, aki nagyon gyors, sokkal inkább az, aki a legkitartóbb. A kezdeti próbálozások után nem ritka, ha valaki órákat javít egy-egy távon. A korosztályos díjazásokat is alkalmazó rendezvényeken még dobogós helyezéseket is elcsíphetsz. De az is elképzelhető, hogy futóként pont itt jönnének ki az erősségeid és komoly sikereket érsz majd el.

Javulhat az önértékelésed

Ha ezen a téren jól jön egy kis muníció, az ultrafutás segítség lehet. Nem arról van szó, hogy folyton-folyvást a teljesítéseidről kell hencegni, de komoly hatással lehet a megítélésedre az a tény, hogy a szabadidődben ilyen kemény sporttal foglalkozol. Fontos, hogy helyén kezeld az érdemeidet, de igenis lehetsz büszke arra, amit elérsz, hiszen ahhoz, hogy valaki ultrafutóvá érjen, hosszú évek komoly és céltudatos sportmunkáját kell elvégezni, amire bizony inkább kevesen, mint többen képesek.

Nagyon fontos, hogy jövendő ultrafutóként ne a gyors eredményekre és sikerekre koncentrálj, mert ez az út jóval több bonyodalmat tartogat, aminek legfőbb veszélye, hogy a szervezeted még nem bírja el a terhelésnek ezt a formáját! Légy kitartó és türelmes, ez a két tulajdonság az összes későbbi versenyeden jól fog jönni!

Runner’s World 2021/01 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/01 (digitális verzió)

A legfrissebb Runner’s World fő témája a generációk a futásban. Egyik legizgalmasabb anyagunk is ebben a témában készült, olyan testvérekről, akik egymás ellenfelei a pályán, de ez sokkal inkább előnyükre válik, mint hátrányukra. Nem is gondolnánk, mennyi közeli rokon versenyzik most is a világ élvonalában! Történetük nagyon sokat elárul a sportszerűségről, és arról, hogy van, ami még a győzelemnél is fontosabb… még egy élsportoló számára is.

Szintén a generációs témában szólaltattunk meg olyan gyerekeket, akik közül a legtöbben még általános iskolások, de már nagyon szoros és személyes kapcsolatot ápolnak a futással. Olyanokat is bemutatunk, akik versenyszerűen futnak, de olyanokat is, akiknek már ilyen kicsi korban többet jelent a futás, mint testnevelésórai kötelező köröket. Figyelem, megint kiderül, hogy van mit tanulnunk a gyerekektől.

595 Ft