Borítókép: A gyorsító edzések előnyei - A jobb időeredmény csak egy a sok pozitívum közül!

A gyorsító edzések előnyei - A jobb időeredmény csak egy a sok pozitívum közül!

Forrás: getty images
A gyorsító edzésekkel nem csak az 5K-s időeredményeden javíthasz, hanem sokkal egészségesebb futóvá is válhatsz. Ha eddig nem tetted, mindenképp iktasd be a heti edzéstervedbe ezt a fajta edzést!

A gyorsító edzések legnagyobb előnyei:

1. Izomnövelés

A gyors izomrostok szükségesek ahhoz, hogy megfelelő időeredménnyel teljesíts a versenyen, mivel ezek határozzák meg a lépéseid hosszát. Kb. 25 éves kortól évente 1 százalékkal csökken a mennyiségük, ennek hatására pedig lassabban érhetsz célba. Az erősítő edzés mellett végzett gyorsító futásokkal viszont akár felére is csökkentheted az izomrostok leépülésének mértékét.

2. Több zsírt égetsz

Az intenzív edzések közben a tested legnagyobb részt zsírból fedezi az energiaszükségletét, ebből az agyagból támogatja az anaerob rendszert és a regenerációt is. Ezzel szemben a hosszú futásoknál ez az arány mindössze 50%.

3. Csökken az esély a sérülésekre

A gyorsító edzések során nagyobb mozgástartományban dolgoznak az izmok és több izom aktivizálódik, mint mondjuk egy lassabb futás során. Emiatt rugalmasabbá válnak a kötőszövetek, így kisebb eséllyel sérülsz le.

4. Erősebb csontok

Az edzésre erősödéssel reagálnak a csontjaid, inaid és ízületeid is. Ha rendszeresen végzel gyorsító edzéseket, felturbózhatod a futás csonterősítő hatását.

5. Anaerob állóképesség-fejlesztés

A futás nem teljesen aerob mozgásforma, az első 30-40 mp-ben ugyanis anaerob energia kell hozzá, hiszen ekkor még nem jut megfelelő mennyiségű oxigén az izmokhoz. A gyorsító edzések pedig segíthetnek abban, hogy a szervezeted hatékonyabban juttasson oxigént az izmaidhoz a futás elején.

A legjobb eredmények érdekében a résztávok, sprintek, fokozó futások és fartlek edzések mellett végezd el a következő gyakorlatokat is:

  1. hátrafelé futás
  2. oldalra futás
  3. futás magas térdemeléssel
  4. futás sarokemeléssel

Olvasnál még a témában?