Borítókép: Gyors kérdés: Hogyan tartsam a karomat futás közben?

Gyors kérdés: Hogyan tartsam a karomat futás közben?

Aki válaszol: Markocsán Sándor, többszörös magyar bajnok (3, 5 és 10 ezer méteren), a Nike Futóklub edzője.


Remek kérdés, sajnos ritkán hangzik el a futók részéről, inkább az edző az, aki felhívja a figyelmet a helytelen kartartásra. Pedig a helyes futómozgás kialakításában az egész testnek, így a karoknak is nagy szerep jut. A helyes karmunka segíthet az egyenletes tempó megtartásában, illetve az egész test gyorsabb mozgatásában különösen emelkedőn felfelé, illetve hajrázás során.
Helytelen a karmozgás futás közben, ha keresztbe, kaszáló mozdulatokat végzünk. Ez meglehetősen gazdaságtalan megoldás, hiszen kifordítjuk felső testünket a mozgás irányából, ami energia pazarlással jár, amikor a kifordításból vissza is hozzuk a tagjainkat.
A helyes karmunka során karjaid a tested mellett, előre-hátra mozogjanak. A könyököd legyen 90 fokban behajlítva, az alkar ne kerüljön a derekadnál lejjebb, és a mell síkjánál feljebb. Az öklödet se szorítsd, az is felesleges izommunka és plussz energia, tartsd lazán, mintha valami könnyű tárgy lenne benne. A helyes kéztartást lehet gyakorolni gyorsabb, dinamikusabb rövid futásoknál, vagy futógépen, tükör előtt. Érdemes, mert rengeteg energiát spórolsz meg vele.