Borítókép: "Az úszás hatására többet tudok futni gyorsabb tempóban" - Gregori Dóra mesél új kedvenc sportjáról

"Az úszás hatására többet tudok futni gyorsabb tempóban" - Gregori Dóra mesél új kedvenc sportjáról

Felnőtt fejjel sem késő megtanulni úszni, erre az élő példa Gregori Dóri, aki az Open Water Tournament nyíltvízi úszóversenysorozat egyik állomásán is részt vesz!

Runner's World: Nemrég döntötted el, hogy megtanulsz 'rendesen' úszni, miért jött ez az elhatározás?

Gregori Dóri: Lassan 10 éve futok napi rendszerességgel. Ezalatt az idő alatt az egyszerű kedvtelés helyét átvette az eredményorientált futás. Folyamatosan próbáltam a különböző futóversenyeken a saját rekordjaimat döntögetni, de hamarosan már ez sem volt elég. Közben megismertem a triatlonozó férjemet, akit minden triatlonversenyére elkísértem. Kezdett áthatni ennek a fantasztikus sportágnak a szelleme. Látni az órákon keresztül küzdő sportolókat, akik az úszás, kerékpározás és futás után, az utolsó energiájukat is felhasználva érnek a célba, olyan érzéseket indított el bennem, hogy tudtam: ezt egyszer nekem is át kell élnem. Elkezdtem kerékpározni, ami meglepően jól ment. Már csak az úszás hiányzott a képből. Sejtettem, hogy a gyerekkori strandolások nem lesznek elegendőek a triatlonhoz. Valahogy így indult a kapcsolatom ezzel a sportággal.

RW: Mi okozta a legnagyobb nehézséget abban, hogy felnőtt fejjel tanuld meg ezt a sportot?

GD: Az úszás egy alapsportág, melynek speciális mozgásformái gyermekkorban tudnak megfelelően rögzülni. Felnőttként idegen közegben (víz) nehéz új mozdulatsorokat elsajátítani. Ezt most már tapasztalatból is mondhatom, lányaim jóval könnyebben és gyorsabban tanultak meg úszni nálam. Nekem nagyon sok időbe és gyakorlásba kerül, hogy az úszásspecifikus izomzatot felépítsem. Annak ellenére, hogy a futás és a kerékpározás során kellő állóképességre tettem szert, ebből az úszás közben nem sokat érzek.

RW: A medencében úszni sokkal egyszerűbb, tartasz valamitől a nyíltvízi úszással kapcsolatban?

GD: Medencében kezdtem úszni tanulni, és már egészen jól mentek a rövidfordulós hosszú úszások. Azóta nem volt lehetőségem kipróbálni magam nyíltvízi edzéseken. Tartok a pihenők nélküli és a zavaros vízben való úszástól, illetve a tömegrajtos versenyekről sem túl sok bíztató dolgot a triatlonosoktól. De egyszer mindent ki kell próbálni!

RW: Mi tetszik legjobban a nyiltvízi úszásban?

GD: Nincs túl sok tapasztalatom a nyíltvízi versenyúszásban, azonban tetszik a "végtelen" távolság.

RW: Javult a teljesítményed futóként, amióta úszol?

GD: Érezhetően nőtt a vitálkapacitásom, a keringésem sokkal jobb lett, azaz többet tudok futni gyorsabb tempóban. Az úszás tetőtől talpig megmozgat, karbantartja az egész szervezetet.

RW: Az Open Water Tournament állomásai közül melyiket várod a legjobban, melyiken leszel ott?

GD: Egyértelműen a balatoni állomását várom, hiszen azon tervezem elindulni. Egyelőre a 3km-es táv is bőven elég lesz nekem. Ha ráérzek az ízére, akkor elképzelhető, hogy a 3. állomását is bevállalom, ami a Gyékényesi tónál lesz. A paksi 7 és 14 km-es úszás nekem még elképzelhetetlen lenne.

RW: Mit javasolnál azoknak, akik szeretnének felnőttként megtanulni úszni, de nehezen veszik rá magukat?

GD: Youtube videókról nem lehet megtanulni úszni, mindenképpen kérjék szakember segítségét, hogy minél hatékonyabb legyen a tanulás. Edző nélkül semmi esélyem nem lett volna arra, hogy helyesen megtanuljam ezt a mozgásformát.