görgő, bringa, bicikli

A rendszeres görgőzés három legfontosabb előnye

Forrás: Getty Images
Mit csinál a futó, ha annyira elkeserítő a kinti időjárás, hogy nem megy ki edzeni? Futópadra száll. Vagy görgőre pattan. Utóbbi nem is olyan rossz választás, pláne, ha rendszeresen végzi valaki ezt a mozgásformát.

Sok futó tekint a futópadra végszükség esetén szóba kerülő megoldásnak, és bizony a legelhivatottabb kerékpárosok sem rajonganak a beltéri görgőzésért. Pedig akárcsak a modernebb futógépeknél, a görgőknél is elérhetőek különféle programok, amelyek használatával valódinak tűnő virtuális élményben lehet része a sportolóknak. A futópaddal szemben egy görgő sokkal praktikusabb befektetés a futók számára is, hiszen a téli szezonban rendkívül nagy segítség tud lenni, hogy a hosszú edzéseket kellemes melegben lehet végrehajtani. A görgőn ugyanis 2-3 órás programokat is könnyedén lehet kivitelezni olyankor is, ha kint épp ömlik az ónos eső, ami a hidegben ráfagy egyből az aszfaltra. A kerékpáros görgő használatához nem szükséges extra bringás tudás, sőt, akár azok is biztonsággal edzhetnek a szoba melegében, akik amúgy messziről kerülik a kerékpárutakat.

Nézzük, miért érdemes futóként görgőzni télen:

  1. Javul az alap-állóképesség
    Hetente kétszer, háromszor ülj egy órát görgőre három héten keresztül, és meglátod jobban fogod bírni a futást is. Alacsonyabb pulzuson, sokkal tovább tartó munkát tudsz végezni görgőn, mint futva, ezáltal hatékonyan hozzájárulsz, hogy a szervezeted szokja a hosszútávú egyenletes terhelést.

  2. Sérülés esetén vagy betegség után is használható
    Bizonyos sérülések esetében egyáltalán nem tanácsos, vannak olyan esetek, amikor kifejezetten tiltólistás tevékenység a futás. Azonban a görgőzés bizonyos sérülések esetében kifejezetten ajánlott még az orvosi tanácsra is. Az izmok tónusban tartása, és a keringés megőrzése céljából a rendszeres görgőzéssel átmenetileg teljesen ki is váltható a futás.

  3. Égeti a zsírt
    Biztos láttál görgős videókat, a ventillátor, a törölköző és a kulacsok pedig nem a díszlet részét képezik. A görgőzés, főleg egy kellemesen meleg szobában nagyon izzasztó tevékenység, a rendszeres legalább 40 percet meghaladó görgőzés pedig kifejezetten jó zsírégető, főleg, ha reggel, éhgyomorra végzed az edzést.