koronavírus,maraton,nagyvárosi maraton

Vajon milyenek lesznek a futóversenyek, ha újra beindul az élet?

Forrás: Getty Images
Egyszer újra lesznek futóversenyek. A prognózisok szerint nem is olyan sokára. Vajon hogyan változik az események lebonyolítása?

Az, hogy a koronavírussal fertőzöttek száma folyamatosan csökken egyes országokban, láttatja velünk is a derengő fény sugarát az alagútban. Sokan vágyunk arra, hogy ismét elindulhassunk 1-1 versenyen, ám szinte biztos vagyok benne, hogy a kérdés – tényleg biztonságos „tömegben” futni – ott lesz sokunk fejében.

Ami egykor „normális” volt, a világjárvány idején szinte naponta változik. Ma az a normális, hogy nincsenek rendezvények, nem találkoztunk sem barátokkal, sem közeli, de velünk nem egy háztartásban élő családtagokkal, egyedül futunk, otthon dolgozunk, a gyerekeink otthon tanulnak. Túlvagyunk azon is, hogy melyik versenyszervező mekkora nevezési díjat térít vissza és azon is, hogy haragudjunk ezért bárkire is. Sőt lassan azon is túlvagyunk, hogy júniusban, júliusban, vagy akár augusztusban versenyezni fogunk. Ma már tudjuk például, hogy a szeptember végi Berlin Maraton is elmarad idén, sőt az sem titok, hogy a szeptember közepére időzített Boston Maraton megtartása is rezeg.

maraton,futóverseny,tömeg
Forrás: Getty Images
Őszintén...vágyik valaki erre a tömegre most?!

Mik a kilátások a versenyek terén?

Az utcai futóversenyek, ahol az emberek szorosan egymás közelében mozognak, nyilvánvaló lehetőséget biztosítanak a vírus terjedésére. Ebből a szempontból mindegy, hogy kicsi vagy nagy versenyről van szó, maximum az a különbség, hogy kevesebb vagy több ember fertőződhet meg. A vírus elleni vakcina kifejlesztésére a szakemberek legalább egy évet jósolnak, ez azt jelenti, hogy amíg ez az oltóanyag nem elérhető, a biztonságunk érdekében a karanténba zárt életünket fenn kellene tartani. Mindenki tudja, hogy ez képtelenség! Ezért az élet újbóli beindítását szakaszosan gondolják meglépni az országok vezetői – abban bízva, hogy így a vírusnak nem lesz esélye újból tömegeket megfertőzni.

A visszaállásnál szempont 1-1 terület fertőzöttségi mutatója például. Tehát simán lehet, hogy az ország csekélyebben fertőzött megyéiben hamarabb lesznek kis létszámú futóversenyek, mint például Budapesten.

Mindenki egyetért abban, hogy először a kis versenyek kapnak zöldutat, gyakorlati szempontból is ők vannak előnyösebb helyzetben a nagyokkal szemben, hisz egy 300 fős terepversenyt egyszerűbb lebonyolítani, mint egy nagy városi maratont. De még így is szükség lehet az indulói létszám korlátozására, egyszerűbb így betartani a még fennmaradó ajánlásokat (például a 2 méteres távolság megtartását). Ez egy 30 ezres városi futóversenyen lehetetlen.

Milyen lehet egy „új” verseny?

A tér és idő kiterjesztése például eléggé adja magát: ha a versenyközpont nyílt, nagyobb területen helyezkedik el, a rajtszámosztás hosszabb idő alatt bonyolódik. Nem pár óra alatt, a rajt előtt, hanem például 2 nap alatt.

Felmerül az is, hogy az indulók hőjét a startot megelőzően mérnék, bár ez komoly logisztikai feladatot ró a szervezőre, de orvosi kérdéseket is felvet, hiszen a futó lehet vírussal fertőzött, de tünetmentes.

terepfutóverseny,kis verseny,tömeg
Forrás: Szász Norbert
A kis létszámú terepversenyek ideálisabbak lesznek, hiszen kényelmesen megvalósítható a távolságtartás.

A rajt lehet szakaszos, akár egy órán keresztül zajló, így akár 1-1 több száz fős verseny beleférne abba a kategóriába, ami 50 fő alattinak megfelel, mert minden egyes rajt külön összejövetel kategóriába esne.

A verseny során a biztonságos távolságtartás kérdése eléggé fontosnak tűnik. Megtanultuk, sőt igényeljük is ma már mindenféle helyzetben. Ám ez mennyire kivitelezhető ott, ahol segítség lehet az előttem futó a szélárnyék miatt, vagy az iram tartása miatt? Lehet ezek nélkül a segítségek nélkül komolyan versenyezni a közeli jövőben? Nem beszélve a futókörökben oly természetes köpködésről, orrfújásról, azokról a testnedvekről, amelyek konkrét és tényleges veszélyt jelentenek mások számára. Ezt például kell-e, lehet-e tiltani?

futóverseny,tömegrendezvény,közösségi futás
Forrás: Getty Images
A magam részéről biztosan kerülni fogom az ilyesfajta szituációkat, ergo jó darabig nem megyek tömegrendezvényre.

A versenyek – utcaiak elsősorban – frissítőpontjainak kialakítása, hogyan történjen? A szokásosnál kétszer-háromszor hosszabb területen kerüljenek elhelyezésre, így ott is bőven lenne hely arra, hogy mindenki kényelmesen, egymástól kellő távolságra hozzájusson ahhoz, amire szüksége van. De az is vita tárgya, hogy például a pohárba porciózott víz helyett palackos víz kerüljön ki az asztalokra, ám ez környezetvédelmi szempontból nehezen akceptálható. Esetleg merészség azt vállalni, hogy amíg fennál a vírusfertőzés veszélye, egész egyszerűen ne legyenek frissítőállomások, a futók maguk gondoskodjanak arról, amire szükségük lehet. Persze a víz - ami az egyetlen minimum – megszüntetése akár felelősségi kérdést is felvet forróság idején, ami persze kiküszöbölhető a kötelező felszerelés bevezetésével...igen, akár utcai versenyeken is!

Mit gondolsz, el tudnál indulni egy nagy városi futóversenyen úgy, hogy magadnak kell gondoskodnod a saját frissítésedről?
Persze, semmi gondom nem lenne ezzel, csak már végre futhassak versenyen.
Biztosan nem, megvárnám, amíg újra úgy szerveznek versenyt, ahogyan régen.
Nagyon örülnék neki, ha így lenne, sőt ezt a gyakorlatot megtartanám később is.