futás,futótechnika,futómozgás,futóiskola

Egyszerű technikai tanácsok a hatékonyabb és könnyebb futásért

Forrás: Getty Images
3 apró változtatás, amivel máris sokat teszel azért, hogy hatékonyabban fuss!

Ha nem vagy profi sportoló, természetesen nem elengedhetetlen, hogy folyton tökéletesítsd a futótechnikád, ám érdemes javítani és csiszolni rajta annak érdekében, hogy gazdaságosabb legyen a mozgásod és a sérülések is nagyobb eséllyel kerüljenek el. Ezt megteheted mozgáselemzés vagy futóedzés elején beiktatott néhány futóiskolai feladattal is, de ha erre a pár dologra odafigyelsz, máris sokat teszel azért, hogy szebben és nem mellesleg hatékonyabban futhass:

  1. Ne sarokra érkezz elsőként
    Próbálj meg a középtalppal talajt fogni. Ez nem azt jelenti, hogy lábujjhegyen kellene futni, hanem hogy az első pillanatban a középtalpad (és még egyszer: nem a lábujjhegyed) érkezik meg a földre. Először nagyon furcsa érzés, és szó szerint kényelmetlen, de ha egy idő után megszokod, sokkal komfortosabbá válik általánosságban véve maga a futás is, hiszen könnyebben tudsz majd elrugaszkodni is.

  2. Ne kaszálj magad előtt a kezeddel
    Sok (kezdő) futó mozgatja maga előtt keresztben a kezét, sőt olyat is látni, mintha valaki egy láthatatlan babát ringatna futás közben a karjaiban. Ezzel azonban fékezed magad, ami nem csak a tempódat rontja, de maga a futás is nehezebbnek tűnik tőle. A karodat derékszögben hajlítsd be, és képzeld el, hogy csak előre-hátra tud mozogni, és szoktasd magad hozzá, hogy nem keresztezi a törzsed. Ne feszítsd be, legyen laza, hiszen akkor több oxigén jut a szívednek és a lábadnak!

  3. Emeld a térded
    Ha emeled a térded tudatosabban, akkor a középtalpra érkezés is könnyebben megy, ráadásul így a lépéseid sokkal kíméletesebbek lesznek az ízületeid és izmaid számára. Tipp: végezz lépcsőző vagy emelkedőn végrehajtott edzéseket, mert ezeket segítenek, hogy könnyebben hozzászokj a térd optimális emeléséhez.