Borítókép: Egy apró változtatás a technikádon, amitől gyorsabbá válhatsz

Egy apró változtatás a technikádon, amitől gyorsabbá válhatsz

Forrás: getty images
Használd a következő 3 rövid gyakorlatot arra, hogy jobb eredménnyel érj célba!

Annak ellenére, hogy rengeteg edzésterv segíthet a tempód és hatékonyságod növelésében, az egyik legjobb kiindulópont mégis a test mechanikájának vizsgálata. A lábfej visszafeszítése (vagyis amikor a lábujjad a sípcsontod felé mozdu) is segíthet a célod elérésében.

“Mindig azt mondom a klienseimnek, hogy képzeljék azt, hogy vizes füvön futnak. Így automatikusan feljebb emelik a lábujjaikat. A lényeg, hogy csökkenjen a láb talajon töltött ideje, ez a módszer pedig tökéletes erre a célra. Minél könnyebben érkezel a talajra, annál gyorsabbá válhatsz.”
mondja Matt LoPiccolo, edző.

Ezt pedig a tudomány is alátámasztja. A Medicine & Science in Sports & Exercise című folyóiratban megjelent kutatás elit és kezdő futókat hasonlított össze, akiknek különböző terepeken kellett futniuk. Arra jöttek rá, hogy az elitek lábfeje jobban visszahajlott, amikor elérték a csúcssebességüket. LoPiccolo szerint a lábujjak felfelé hajlításával akár 1-2%-kal kevesebb ideig van a talp a talajon, így pedig értékes másodperceket, vagy akár perceket is megspórolhatsz.

Ehhez arra van szükség, hogy a középtalpi részre érkezz futás közben, a talppárnáid érjenek talajt először. Ahhoz, hogy ezt megszokd, idő kell, ezért érdemes futás közben 100 métert vagy 2-5 percet így teljesíteni - utána pedig megy magától.

Ha elkezdenél átállni középtalpas talajfogásra, akkor nagyon fontos, hogy csak fokozatosan vezesd ezt be, hiszen ilyenkor más izomcsoportokat használsz aktívabban, és ez túlterheléshez vezethet. Állj neki úgy, hogy csak 2 percet futsz középtalpon, majd visszaállsz a sarkas talajfogásra, ezt pedig minden alkalommal növeld, ahogyan a lábad adaptálódása engedi. A vádlinyújtásra pedig fektess sokkal nagyobb hangsúlyt.
tanácsolja szakértőnk, Sipos Fanni.

A következő gyakorlatok is segíthetnek abban, hogy átállj az új módszerre. Heti háromszor végezd el őket.