futópad

3 hiba, amit kerülj el, ha futópadon edzel

Forrás: Getty Images
Vannak futók, akik kifejezetten kerülik a futópadot, és még a legzordabb mínuszokban is inkább a szabadban edzenek, míg van egy széles tábora azon futóknak, akik nem csak télen esküsznek a futópadra, és csak a konditeremben, vagy az otthonukban felállított gépen futnak. A futópados futás előnyeiről már olvashattál korábban, most azokat a szempontokat gyűjtöttük össze, amikre mindenképp figyelj oda, ha alkalmi vendég vagy a futópadon, ez ugyanis annak ellenére, hogy futás, kicsit mégis más jellegű mozgás, és más terhelés, mint a szabadtéren végzett edzés.
  • Rossz cipőválasztás
    A legtöbb sportszergyártó kínálatában nem véletlen kerülnek külön feltüntetésre a futócipők, és az általános edzőcipők. Utóbbiak tartoznak abba a kategóriába, amiben csoportos órákra, vagy konditerembe javasolt járni, de a futáshoz - még akkor is ha egy fitnesz teremben a futópadon futsz - futócipőt illik vásárolni. És nem a dress code okán! Egy futócipőnek teljesen más a talpkialakítása, a párnázottsága, vagy épp a stabilitása. Futómozgás során az ínakat és az ízületeket a talajfogáskor olyan terhelés éri, amiben egy fitneszcipő nem nyújt kellő védelmet, így akár néhány alkalom után fájdalom keletkezhet a bokában, térdben, csípőben. Már abban az esetben is érdemes futócipőt vásárolni, ha hetente 2-3 alkalommal 30 percet töltesz futógépen, ugyanis a futószalag annak ellenére, hogy puhának tűnik, a testedet ugyanolyan terhelés éri, mintha aszfalton futnál. Ha gyakorlott szabadban futóként a téli időjárás kényszerít a padra, akkor nyilván mondanunk sem kell, hogy tiszta, nem elhasznált aszfaltcipőben állunk csak a gépre!
  • A frissítés hiánya
  • A szabadtéri edzéseknél megszokott ökölszabály, miszerint egy órás edzésnél rövidebb futásra nem érdemes frissítést magunkkal vinni a futópadon nem érvényes! Gondolj csak bele, hogy a szobában, vagy a teremben legalább 20 fok körüli hőmérséklet uralkodik, ami olyan, mint amikor nyár elején indulsz útnak. A bemelegítés végére szomjas leszel, így futópadon mindig legyen bekészítve víz, vagy izotóniás sportital, és már egy 30 perces edzés alatt is kortyolj a hidratáltság megőrzése érdekében.
  • Rosszul megválasztott terhelés
    Futópadon futni könnyű? Az attól függ. Sokan alulértékelik a futópados futások jelentőségét, így magas emelkedőt, és az edzettségi szintjüknek túlzó megterhelést jelentő tempót választanak, ami könnyedén sérüléshez vezet. Ha sík aszfalt úton 6 perc körüli tempóban futsz, akkor nem érdemes kockáztatnod és 5 perces ezrekre állítani a gépet. Attól, hogy nincs légellenállás, és a kellemes hőmérsékletű szobából nézel ki az ablakon miközben a futópadon edzel, nem leszel gyorsabb, mint pár héttel korábban a Margitszigeten voltál. Ha pulzus alapú edzéstervet követsz, akkor szintén használd a jól megszokott mellkaspántot, és ne hagyatkozz a gép értékeire, habár a legtöbb modern futópad kijelzőjén nyomon követheted a tempó és a táv mellett a pulzus adataidat, és az elégetett kalóriát is, inkább a jól bevált órád adataira támaszkodj.