Borítókép: 5 tipp, hogy tovább tartson a futócipőd

5 tipp, hogy tovább tartson a futócipőd

Forrás: getty images
Ha megvetted a futócipődet, biztos, hogy az első néhány alkalommal nagyon odafigyelsz rá, hogy kikerüld az összes pocsolyát és talán még rosszul is érzed magadat, ha terepre mész és ellepi a sár. Azonban mindezek ellenére sokat tehetsz azért, hogy a kedvenc csukád sokáig kitartson melletted. Elég bevetned ezeket a trükköket!

A futócipőt viszont a legtöbb szakértő szerint érdemes maximum 800 kilométerenként lecserélni, akkor is, ha nagyon szeretsz benne edzeni. Ekkor ugyanis már biztos, hogy kevésbé védnek a párnái, így a tested és az ízületeid is nagyobb terhelést kapnak, aminek sérülés lehet a vége.

Ettől függetlenül érdemes bevetned néhány hacket, hogy tovább tudd használni.

Tedd vízállóvá

Mielőtt elmennél futni az új cipődben, fújd be impregnáló spray-vel, így megakadályozhatod, ohgy átázzon, ráadásul könnyedén le tudod törölni róla a különféle szennyeződéseket is.

Töröld le használat után

Ha nagyon összekened, egy langyos, mosószeres szivaccsal törölgesd át a csukádat. Az extra makacs szennyeződésekre akár sportcipőkre való cipőtisztító spray-t is használhatsz, melyet a legtöbb boltban be tudsz szerezni. Arra viszont figyelj, hogy ne tedd be a mosógépbe, mert a centrifugázás tönkreteheti.

A talpára is figyelj

Szintén szabadban futóknak ajánlott leszedni a cipő talpáról a rárakódott sarat, ez ugyanis rossz hatással van a cipő tapadására, a kis mélyedésekbe ragadt sárdarabok miatt csúszósabbá válhat a surranód. Érdemes alaposan lecsapatnod a cipő alját langyos vízzel, és ha szükséges, mosószert is használhatsz.

Szellőztesd ki

A legjobb, ha a vizes, ázott cipőidet kitömöd újságpapírral vagy papírtörlővel és néhány napig így hagyod, amíg meg nem száradnak. Ha szükséges, nyugodtan cseréld szárazra a beletömött papírokat.

A legjobb, ha több cipőd van

Érdemes ha legalább egy cipőd van még a futócipődön kívül, amiben például tudsz sétálni vagy keresztedzést végezni. Az igazán elhivatottaknak pedig külön cipőjük van terepre, aszfaltra és pályára is. Így nem nyüstölöd feleslegesen a kedvenc kilométergyűjtődet és sokkal tovább használhatod.

Ha megfogadod ezeket a tanácsokat, biztos, hogy hosszúéletű lesz a cipőd!

Olvasnál még a témában?