futas telen

Futással készülni a síszezonra? Mutatunk is 3+1 érvet, hogy miért remek keresztedzés a futás a sielés mellé!

Forrás: INTERSPORT
Már alig várod a szokásos éves síelésed? Akkor tekints a futásra, mint felkészítő edzésre, és garantáltan csúcsformába érkezel a hegyre!

A síelésre érdemes fizikailag is felkészíteni a testünket, főleg ha évente maximum 1-2 alkalommal tudunk pár feledhetetlen napot a pályákon tölteni. A mozgásforma ugyanis épp a ritka gyakorlásból adódóan a megszokott edzéseinktől teljesen eltérő terheléssel jár a testünk számára, így a kitűzött utazás előtt pár héttel célszerű elkezdeni felkészülést. Ez pedig a hiányzó felszerelések beszerzésén túlmenően a testünkre is érvényes. Ha bármi hiányzik még a tökéletes kikapcsolódáshoz, akkor ne felejtsd el felkeresni a budaörsi Intersport áruházat, ahol a prémium termékkínálat mellett szakszerű segítségnyújtással is várnak, és minden hiányzó és szükséges felszerelést beszerezhetsz. Közben arra is szakíts időt, hogy a megfelelő szett összeállítása mellett a testedet is felkészítsd a lejtőkre.

A futás pedig ebben lehet tökéletes társad! Hogy miért? Máris megtudhatod!

futas
Forrás: INTERSPORT
 • Növeli az állóképességet
  Már két-három hét rendszeres futás segít, hogy jobban bírd a lejtőket, és minél hosszabb ideig élvezhesd a pályák örömeit, a semmihez sem fogható „hütte-hangulat“ helyett. Bizony, akár síelsz, akár snowboardozol, vagy épp a legújabb őrületnek, a sítúrázásnak hódolsz, futással tökéletesen fel tudod készíteni a testedet a hegyen rád váró terhelésre. A síelés során, főleg, ha olyan szerencsés napokat fogsz ki, amikor a felvonók nyitásától a zárásig hétágra süt a nap, akár 6-7 órán keresztül is kint lehetsz a pályákon, ami amellett, hogy csodálatos kikapcsolódás, fizikailag fárasztó. De, ha a tervezett utazás előtti hetekben legalább 2-3 alkalommal akárcsak 30-40 percet futsz rendszeresen, hatékonyabban fel tudod készíteni a testedet a fokozottabb igénybevételre, hogy kisebb fáradsággal és sokkal több élménnyel térsz majd haza. Csak vigyázz, még a végén szenvedélyes futóvá is válhatsz, már ha eddig még nem tartoztál közéjük!

 • Segít hamarabb megszabadulni a felesleges kilóktól
  A tavalyi szezonhoz képest egy számmal nagyobb sínadrágra van szükséged? Vagy csak úgy érzed nem túl komfortos már az aláöltöződ? Ne izgulj, pár hét alatt egy kis odafigyeléssel simán ledobhatod magadról az ünnepek alatt felszaladt kilókat, a futás ráadásul ezért is szuper választás. Belefér az idődbe kétnaponta 30 perc, egy héten egy maximum két alkalommal pedig akár 60 perc is? Ugye, hogy igen! A legtutibb megoldás, ha a szokásos vacsora helyett futócipőt ragadsz, így tuti nem csábulsz el a késő esti falatokért, valamint jobban is alszol, és kipihentebben ébredsz! Néhány hét után pedig jobban érzed majd magad a bőrödben, a tavalyi sínadrágod pedig kényelmesebb lesz, mint valaha! Azt tudtad, hogy már három hét alatt rendszeres futó válhat belőled? Szóval ne csodálkozz, ha a síelés után újra futni támadna kedved!

 • Erősíti az immunrendszert
  Ha eddig csak a konditerem biztonságos melegében a futópadon mertél futni, akkor itt az idő, hogy kilépj a komfortzónádból, és próbára tedd magad a szabadban is! Félsz a megfázástól? Ne tedd! Hiszen a sípályákon sem egy zárt, fűtött térben csúszol. (Kivéve, ha nem Dubaiba készülsz.) Ahogy a mondás tartja, nincs rossz futóidő, csak rosszul öltözött futó. A futás azért is egy roppant egyszerű sport, mert egy jó cipőn kívül igazából nem igényel semmilyen extra felszerelést, főleg kezdőként. Húzz egy hosszú nadrágot, a hőérzetedtől és az aktuális időjárástól függően két-három réteget felülre és irány a friss levegő! Bizonyított tény, hogy azok a futók, akik egy egész téli szezont a szabadban edzettek végig, a következő télre sokkal kisebb eséllyel kaptak el megfázásos betegséget, szóval ne aggódj! A futástól nem leszel beteg, sőt, épp ellenkezőleg! Sokkal könnyebben hozzászoktatod a légutakat a sípályákon is rád váró hűvösebb levegőre.

Plusz 1 érv a futásért: Kitartóbbá tesz az időjárás viszontagságai ellen

Előfordulhat az is, hogy Fortuna nem lesz túl kegyes hozzád, és szeles, hóviharos időjárás vár majd rád a pályákon. Mit tehetsz ilyenkor?

 1. Maradsz a szálláson, és 0-24-ben a Netflixen lógsz, vagy a kimaxolod a wellness részleg korlátlan használatát.
 2. Délig alszol, majd a legközelebbi hütte étlapját végig kóstolod, és minden nap törzsvendég leszel az apres-ski partikon.
 3. Nem törődsz az időjárással, megfelelően felöltözöl, és ha nem is nyitástól zárásig, de megpróbálod kihasználni a lehetőséget, hogy újra te lehetsz a sípályák ördöge. Élvezed, hogy nincsenek tömött sorok a lifteknél, nem kell százával kerülgetned az embereket a lejtőkön, és felszabadultan hódolsz kedvenc téli hobbidnak a süvítő szél, és a szakadó hóesés ellenére! Ez az! Futóként ugyanis hozzászoksz ahhoz, hogy az időjárás nem lehet sem akadály, sem pedig kifogás, hiszen a versenyeket sem mindig felhőtlen időben és a futáshoz tökéletesen ideális 10-15 fokban rendezik. Szóval, ha épp szakad otthon az eső, vagy már javában 0 fok alatti hőmérsékletet mutat a hőmérő higanyszála, akkor is húzd fel a futócipődet, és indulj el legalább 30 percre edzeni! Ahogy a nagy futók is tartják, mindig, minden edzés beépül. Lehet, hogy épp egy totál kellemetlen körülmények között megfutott edzésednek köszönhetően bírod majd jobban a hideget a lejtőkön is!
És ne feledd!

Ha bármi hiányzik még az idei síszezonhoz, akkor irány az Instersport! Prémium termékekért és szakértői tanácsadásért látogass az Intersport budaörsi flagship áruházába, ahol mindent egy helyen megtalálsz. További szakértői cikkekért, és profi tippekért pedig nézz fel a netre a intersport.hu/hu-blog oldalra! De megtaláljátok őket a Facebookon és az Instagramon is!