futás,kánikula

Fogadd meg az ultrafutó tippjeit, ha baj nélkül túl akarod élni az edzést a kánikulában!

Forrás: Getty Images
Kőkemény dolog nyáron, a szabadban edzeni, hiszen a forróság, a magas kinti hőmérséklet egy igencsak hátráltató tényező tud lenni. Lássuk, hogyan küzd ellene a zseniális ultrafutó, Patrick Reagan. Tanulhatsz tőle!

Minden évben, Halloweenkor a legkeményebb ultrafutók jönnek össze, hogy kipróbálják magukat az USA egyik legmelegebb fotóversenyén, az arizonai The Javelina Jundred futóversenyen. 100 mérföld, azaz 160 km, ennek egy része az elhagyatott Sonoran Sivatagon keresztül, zéró árnyékkal, a nap közbeni hőmérséklet pedig akár 37-38 fok is lehet. Nem hangzik túl jól, igaz?

Három éven át a Savannah-i Patrick Reagan futóedző nyerte meg a versenyt, ezzel is bizonyítva, hogy vérprofi a melegben futásban. A férfi az év 300 napjában fut nagyon meleg időben, ennek is köszönheti, hogy a teste hozzáedződött a forróságban az extrém körülményekhez.

Alapvetően nagyon figyelni kell a test jelzéseire, nehogy túlhevüljön, a kezdőknek pedig nagyon fontos betartani néhány szabályt:

Ha viszont egyszeűen csak az a célod, hogy hozzáedződj a kemény nyári futóedzésekhez, akkor fogadd meg az abszolút profi Reagan tippjeit, és garantáltan jobban fogod bírni a futást a hőségben!

Figyeld magad!

A magas hőmérsétletet minden szervezet másként viseli, sőt, minden egyes nap másként viseli. Ez különösen igaz akkor, ha magas intenzitású interval edzést végzel, vagy melegben futsz, árnyék nélkül. Ahhoz, hogy lásd, hogyan adaptálódik a tested a meleghez, érdemes pulzusmérővel folyamatosan figyelni magadat. Illetve jól teszed, ha futási naplót készítesz, és mindig feljegyzed, milyen volt a páratartalom, a hőmérséklet, melyik napszakban edzettél...Így egy idő után látni fogod, mikor tudsz a legoptimálisabban felkészülni mondjuk egy versenyre.

Építsd fel lassan a melegben futást!

A testünk ritkán reagál jól a radikális változásokra, ezért érdemes itt is a fokozatosságra törekedni. Eleinte tartsd a szokásos futási rutinodat, és csak 1-1 alkalommal menj a hőségben edzeni, ez elősegíti a test akklimatizálódását túlterhelés nélkül. Pár hét után növelheted az adagot. Azt azonban kalkuláld bele, hogy már tavasszal megkezdheted a melegben edzést, ne a legnagyobb kánikulában kezdj el minden egyes nap délben futni az addigi kora reggel vagy késő este helyett.

Tervezz jó előre!

Reagan szerint nagyon fontos egy stratégiát felállítani: az interval edzéseit például igyekszik nem a legnagyobb hőségben végezni - ilyenkorra inkább a hosszabb, de lazább futásokat ütemezi be, hogy a teste megszokja a hőséget. A szakember szerint ha hidegebb területen élsz, és nincs olyan meleg, akkor egyszerűen vegyél fel eggyel több réteg ruhát, ha melegben akarsz edzeni.

Hidratálj!

Ha forróságban edzel, a szokásos folyadékbeviteledet akár meg is duplázhatod! Ő edzés közben óránként fél liter folyadékot, lehetőleg vizet, és 200 kalóriabevitelt javasol. Érdemes ezt is gyakorolni, ha sokat futsz a melegben!

Hűtsd magad kreatívan!

Tapasztald ki, hogyan tudod a nedves, hideg dolgokat magad körül tartani edzés alatt. A hideg vízben megáztatott sapka viselése abszolút beválik, ahogy az is - bár ez haladóbb verzió - ha egy kendőt megtöltesz jégkockákkal, és a nyakad köré tekerve futsz.

Védd a bőrt!

A naptej nem elég, ha sokat futsz kint, a tűző napon. A sapka - ami hátul a nyakat is védi -, a bőrt védő edzős felső és persze a naptej is elengedhetetlenek ilyenkor.