edzés, futás,

Futás hőségben, tetőtől talpig beöltözve a fogyás égisze alatt – vajon mit mond erre a sportorvos?

Forrás: Getty Images/Torwai
Hiába van kint bőven 30 fok felett a hőmérséklet, még mindig jócskán látni olyanokat, akik ebben a néha embertelen melegben is tetőtől talpig beöltözve edzenek. Szinte biztos, hogy ők a kínok kínját állják ki, de van értelme ennek?

A minap a legnagyobb hazai terepfutó versenyek szervezője, Csanya Facebook-bejegyzésére lettünk figyelmesek: a sportoló arra hívta fel a figyelmet, hogy bizony nem egyszerű feladat ebben a hőségben nyakig beöltözve edzeni. Csanya nem mondott véleményt a dologról, mi viszont úgy éreztük, érdemes utána járnunk annak, hogy tényleg van -e értelme a hőségben több réteg ruhában edzeni menni?

36 fok, délután 3 óra. Rövidnadrág-pólóban gyalogolok fefelé a szöllőhegyen, alig várom, hogy elérjem az árnyékos erdőt,...

Posted by TheCsanya on Sunday, June 27, 2021

Már előre eláruljuk: semmi, de semmi értelme a hőségben, a legnagyobb nyári melegben tetőtől talpig több réteg ruhában futni azért, mert fogyni akarsz. És ezt nem csak mi mondjuk, hanem a szakemberek is – Vizi András sportorvost, edzőt kérdeztük arról, mik a legnagyobb veszélyei ennek az edzésnek.

Minden évszakban tudni kell megfelelően felöltözni

A megfelelő futóöltözet nagyon fontos: télen sokan hajlamosak vagyunk túlöltözni, hogy ne fázzunk, ez természetes dolog. De ahogy jön a meleg, azt látom, hogy szinte könyörögni kell azért, hogy a sportolók hagyják el a vastagabb rétegeket. Az első 15-20 fokban lazán lehetne menni egy pólóban és rövidnadrágban edzeni, ám sokan még ilyenkor is kesztyűt, mellényt viselnek… Ez nyilván azért kell, mert ettől érzik komfortosan magukat, de azt szoktam mondani, ha télen vagy a hidegben induláskor még fázunk, akkor vagyunk jól felöltözve.

Ha berobban a kánikula…

Gyakori jelenség, mint idén is, hogy a hűvös tavasz után szinte berobban a meleg, hirtelen lesz 35-40 fok. Ezzel sem a futó, sem a szervezet nem tud mit kezdeni. A futó hozzá van szokva, hogy vastag ruhákban volt, így is indul el, ám elég hamar a derekunkra kötjük a plusz rétegeket. Télen a test raktározza a folyadékot, az ionokat, nem tanul meg izzadni a hidegben. Amikor megjön a nagy meleg, kontraproduktív az izzadásunk, rengeteg iont vesztünk, a verejtékmirigyek meg vannak borulva, elképesztő mennyiségű nátriumot, káliumot vesztünk az izzadással. Akkor is, ha jól vagyunk felöltözve, vagyis egy trikóban és egy rövidnadrágban edzünk – felesleges ezt még extra rétegekkel fokozni.

Komoly bajt is okozhat

Ez a nagy mennyiségű ionvesztés a legjobb esetben csak izomgörcsöt okoz, rossz esetben azonban károsodhat a vese, vagy kialakulhat szívritmuszavar is. Tény, hogy vannak sportok, mondjuk a birkózás, ahol a verseny előtt a szaunában kell ugrálókötelezni, és ami rengeteg folyadékveszteséggel jár. Ezt nevezhetjük fogyásnak, de én inkább azt mondom, ez vízvesztés és a szervezet kizsigerelése.

A zsírégetés nem attól jön létre, hogy 40 fokban tetőtől talpig beöltözünk és izzadunk, hanem ugyan úgy megvalósul félmeztelen futásnál is egy alacsony, aerob pulzustartományban. Ha a fogyás a cél, ahhoz nem kell beöltözni, csak alacsony pulzussal kell magunkat terhelni. Sokaknak kocogás, séta, 2 órás bringázás is zsírégetés – teljesen felesleges az önkínzás.

Nagyon káros az izmokra nézve is

A test ilyenkor csakis folyadékot veszít, amit ha nem pótolsz vissza, jönnek az izomsérülések: az izmok sejt anyagcseréje más állapotba kerül, és sokkal sérülékenyebb lesz. Úgy kell elképzelni, mintha egy jó minőségű biciklibelsőt kitennénk a tűző napra – 4 nap alatt összeszárad és eltörik. A szervezet a nagy meleghez elkezd hozzászokni, gazdaságosabban izzad, ahogy halad a nyár - de ezek az első nagy melegek a teljesítményre romboló hatással vannak. Én azt javaslom, inkább keveset, de sűrűbben fussunk, 25-30 perceket, hogy szoktassuk magunkat.

Amire kiemelten fontos figyelni, az az ionpótlás, a sótabletta. Aki tartós edzésterhelésen van heti 5 alkalommal, ott napi 2 sótabletta is belefér az edzésen elfogyasztott mellett. Illetve nem lehet eleget hangsúlyozni a folyadékbevitelt: a nagy ultra versenyeken 3 ellenőrző pontos súlymérés van, ha a futó egy bizonyos százalékot veszít a testsúlyából, nem engedik tovább, mert egészségkárosító hatású és akár kiszáradással jár. De egy sima maratonon is halálos lehet, ha nem figyelünk erre eléggé!

Runner’s World melléklet 2019 Futóchecklist egész évre, minden évszakra (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2019 Futóchecklist egész évre, minden évszakra (digitális verzió)

 

395 Ft