futás hidegben, extrém hideg, mínusz, futás télen

Igen, lehet olyan körülmény odakint, ami miatt jobb, ha kihagyod a szabadtéri futást!

Forrás: Szász Norbert
Az mondják nincs hideg idő, csak alkalmatlan öltözet. Ez persze többnyire igaz a futásra is, ám mégis adódhat olyan helyzet, amikor jobb, ha nem indulsz el!

Hogyan készülj fel, ha nagy hidegben odakint futsz?

Győződj meg arról, hogy futóruházatod olyan anyagból készült – különösen az alapréteg – ami elvezeti a nedvességet. Extrém hidegben való futás egyik legnagyobb veszélye a verejtékezés, pláne, ha fázós vagy és jó sok réteget magadra húzol, ráadásul ilyenkor aztán óhatatlanul előkerülhetnek a pamut darabok is. Ha túl sok réteget viselsz, különösen, ha nem lélegző matériákat, a verejték megfagyhat az anyagban és fagyást, illetve hipotermiát okozhat. Amikor futni kezdesz, nem baj, ha kicsit fázol, mert ez azt jelenti, hogy amint bemelegedtél, kényelmes hőmérsékleten futhatsz és nem fogsz túlzottan izzadni.

Láthatósági mellény

Láthatósági mellény

Láthatósági fényvisszaverő mellény Modern pántos fényvisszaverő mellény állítható méretben Alkalmas motorosoknak, futóknak is a jobb láthatóság érdekében Könnyen tisztítható, mosható Méret: Derék: 70-98cm Hossza: 38-50cm Pánt: 1*1.5m, 2*1.23m

A terméket a megrendeléstől számított 3-5 munkanapon belül tudjuk kiszállíttatni.

1990 Ft

Jó ötlet a hosszú futónadrágod alá egy rövid futónadrágot is felhúzni, hogy a csípő és farizmok ne feszüljenek be túlságosan a hideg miatt, megakadályozva a természetes mozgást.

Viselj téli futózoknit, lehetőleg gyapjúval kevertet és meleg kesztyűt. Fontos, hogy a végtagjaid jól védve legyenek, mert ezeken a területeken hamarabb érzékelhető kellemetlenség a fagyos idő miatt, ami akár komolyra is fordulhat.

Érdemes a lakóhelyed közelében edzeni, olyan körre menj, ahonnan hamar haza tudsz érni. Inkább fuss egy rövid körből többet, így viszont bármikor rövidíthetsz a futáson, ha már túl kellemetlen a hideg és pillanatok alatt melegben lehetsz.

Telefon ilyenkor mindig legyen nálad, akkor is, ha városban futsz!

Mikor ne indulj el a szabadba futni?

Ha tempós futásod van, mert edzéstervvel készülsz és van lehetőséged beltéren padon megcsinálni az edzést. Intenzív futásokat nincs edző, aki kiír ilyen jellegű időjárás esetén. Vagy könnyű futás a szabadban, vagy beltéri futópados intenzív edzés! Ha ragaszkodsz a megszokott edzésrutinhoz most is, könnyen lehet, hogy egy rendesebb megfázással zárod a futást, még rosszabb esetben sérülés is lehet a vége, ha a hidegtől merev izomzatod nem tolerálja a tempóhoz szükséges munkát.

futás télen, futás hóban, extrém hideg, mínusz, futás hidegben
Forrás: Szász Norbert

Ha extrém fázós vagy és úgy érzed, hogy annyira sok réteg van rajtad, ami már kényelmetlenné teszi a futómozgást, szintén maradj otthon.

Ha jegesek az utak a városban és az erdőben és nincs ehhez a helyzethez alkalmas lábbelid vagy eszközöd, ugyancsak ne forszírozd a szabadtéri futást. Súlyos sérüléseket szenvedhetsz el, ha futás közben elcsúszol a jeges úton!

A téli futások során mindennél fontosabb, hogy alaposan ismerd magad és körültekintő légy minden helyzetben. Tiszta sor, hogy egy balul sikerült futást követően, vagy ha túlvállaltad magad, netán kiment a bokád, a hazafelé tartó sétaúton szinte biztos, hogy ki fogsz hűlni, aminek egészen komoly következményei is lehetnek számodra!

Runner’s World 2020/06 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/06 (digitális verzió)

Arról már sokat olvashattunk, hogy a kávéval és a koffeinnel kapcsolatban bizonyára vannak tévhiteink. Szakértőnk most nagyon alaposan rendet csinál a fejekben. Olvasd el cikkünket a stimulátor hatásról, és a jövőben biztosan megfontoltabban tolod majd a koffeint!

Teljesítménydiagnosztika. Biztosan vannak olyanok, akik első blikkre talán átlapozzák majd ezt a cikket, mert nem szeretnek belemenni a tudományos részletekbe. Van nekik egy jótanácsom! Ne tegyék! Íme egy olyan cikk a teljesítménydiagnosztikáról, amely életszerűen és olvasmányosan járja körbe a témát. Vigyázz! A végén még te is kedvet kapsz!

Hol jobb futni, Japánban vagy Amerikában? Két fantasztikus magyar futó történetén keresztül mutatjuk be, hogy milyen a futóélet a világ két, tőlünk igen távoli pontján. Néha nagyon izgalmas látni, mennyire más a kultúrája a futásnak a különböző kontinenseken, és ennek egyes elemeiből inspirálódhatunk is.

Ezen a télen nem fogunk futóversenyeken részt venni. Vagy mégis? Igen! Összegyűjtöttünk néhány nagyon izgalmas futóeseményt, hogy a járvány idején se maradjunk érmek nélkül.

595 Ft