Borítókép: Így hangold össze hatékonyan a fogyást a futással

Így hangold össze hatékonyan a fogyást a futással

Forrás: getty images
Tény, hogy elég nehéz megfelelően összehangolni a futást és a táplálkozást, ha fogyni szeretnél. Ha ugyanis túl keveset/nem megfelelő ételeket eszel, nem megy jól a futás. Ha túl sokat, nem mozdul a mérleg nyelve… Most akkor mi a teendő?

Kezdjük azzal, hogy a futás nagyszerű módja a fogyásnak és a súlytartásnak is. Előbbi esetben az a cél, hogy növeld az elégetett kalóriák mennyiségét annyival, hogy a szervezeted az elraktározott energiáit hasznosítsa. Ennek az energiának a nagyobb része ugyanis a testzsírban található. A férfiak szervezete a hasnál, míg a nőké a csípőnél és comboknál raktározza el ezt a zsírt.

Dr. William O. Roberts, az amerikai Runner’s World szakértője szerint akkor a leghatékonyabb a súlycsökkentés, ha kevesebb kalóriát viszel be és növeled az elégetett kalóriák mennyiségét. Ez persze elméletben jóval könnyebb, mint gyakorlatban. Vannak, akiknek a szervezete kevésbé reagál a mozgásra (ez viszont eléggé ritka). Sok esetben azért nem érhető el kalóriadeficit, mert az edzés annyira kemény, hogy utána túlevéssel kompenzálja magát a fogyókúrázó. Edzés után mindenki megéhezik, ám gyakran nincsenek tisztában az elégetett kalória mennyiségével, sokan túlbecsülik, ezért többet is esznek.

A legjobb módszer ennek kiküszöbölésére, ha csak olyan ételek vesznek körül, amik egészségesek. A másik jó megoldás, ha edzés előtt is eszel egy keveset - banán, zabkása -, hogy legyen energiád, így futás után kevésbé éhezel meg. Kerüld a mesterséges alapanyagoktól hemzsegő ételeket és a szénsavas italokat is!

A szakértő szerint a nőknek legalább heti 5-6 alkalom 60-perces edzésre van szükségük ahhoz, hogy hatékonyan le tudják dolgozni a túlsúlyukat. Ha még nem kezdtél el futni, kezdd 1 perc futással, 2 perc sétával kombinálva, majd fokozatosan (heti maximum 10%-kal növelve a távot, vagy az időt) juss el 30 perc futásig. Heti 3-4 alkalommal fuss ennyit, aztán ha már kényelmesen megy, növeld heti 1 perccel a futásod időtartamát, míg el nem jutsz 1 óráig. És innentől már csak annyi a dolgod, hogy heti 5 alkalommal elmenj futni, közben pedig végezz erősítő edzést is, hogy elkerüld a sérüléseket és az izmaid ne épüljenek le a fogyás során!