bemelegítés,nyújtás,edzés,futás előtti bemelegítés

Futás előtti bemelegítés: miért is olyan fontos?

Forrás: Getty Images
Nagyon sokan ellógják, pedig az edzők és gyógytornászok szerint egyenes út a sérülésekhez, ha valaki sosem melegít be. Miért is olyan fontos?

Pár éve egy külföldön élő barátunknál voltunk, aki mondta, hogy elvisz és megmutatja a kedvenc terepfutó útvonalát. Leparkoltunk, kiszálltunk a kocsiból, majd a srác azonnal elkezdett felfutni az első emelkedőn. Én meg csak néztem ki a fejemből, hogy

„Mi van?? Te be sem melegítesz terepfutás előtt? Ráadásul egyből egy emelkedőn menjünk fel?”

Erre ő azzal jött, hogy

„de hát a suliban, tesi órán épp a futás volt a bemelegítés, akkor futás előtt miért melegítenék be?”

Egyébként tök logikus volt, amit mondott, és azóta is rendszeresen találkozom emberekkel, akik teljesen kihagyják a futás előtti bemelegítést, pedig több funkciója is van, ami miatt szinte elengedhetetlen lenne azoknál az embereknél, akik hetente többször, éveken át szeretnének futni.

De miért is olyan fontos a futás előtti bemelegítés?

  • Serkenti a szívműködést, felpörgeti a vérkeringést, és a légzést. Felkészül a keringésed a terhelésre, ami rá vár. Ez nem csak azért fontos, mert a feladatot is könnyebben tudod elvégezni (hiszen könnyebben eljut már az oxigéndús vér, ahova kell), de hosszútávon az egészségmegőrzés miatt is.

  • Megnöveli az izmok vérellátást és hőmérsékletét, ezáltal kisebb eséllyel alakulnak ki görcsök, húzódások és egyéb sérülések, és persze könnyebben is visz majd a lábad!

  • Az izmaid aktiválódnak, így minden mozdulatnál az az izom kapcsolódik be, ami erre hivatott, nem terhelsz másra, ezzel hosszútávon olyan problémákat kerülhetsz el, mint az állandó derékfájás vagy piriformis szindróma.
  • Az idegrendszert is felkészíti az edzésedre, az izom-ideg koordináció is készen áll majd.

  • A fent felsoroltak mindegyike miatt is a sérülésmegelőzés egyik legfontosabb eszköze a megfelelő, helyesen elvégzett bemelegítés.